Ovogodišnje Vinkovačkih jeseni bit će posvećene Slavoniji, Srijemu i Baranji

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Iako je polovica siječnja, pripreme za 54. Vinkovačke jeseni u punom su jeku te se tako već puno toga zna, a određena je i tema manifestacije o čemu je riječi bilo i na danas održanoj prvoj sjednici Organizacijskog odbora vinkovačke jesenske manifestacije.

“Želimo da i ova godina bude barem kao prošla kada je riječ o Vinkovačkim jesenima, ali kako uvijek volimo podići tu razinu, vjerujemo da će tako biti i za 54. Vinkovačke jeseni. Mislim da je pravi trenutak da krenemo s organizacijom ovogodišnjih Jeseni. Pred nama je devet mjeseci i što ranije krenemo Jeseni će biti kvalitetnije pripremljene”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Članovi Organizacijskog odbora jednoglasno su prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

“Želja mi je da ovogodišnja svečanost otvorenja pršti vedrinom i da posjetiteljima pokažemo svo folklorno bogatstvo koje Slavonci, Srijemci i Baranjci baštine”, kazala je Ana Cvenić.

Po riječima direktorice Novosti Mirjam Jukić, Vinkovačke jeseni sada su definitivno među top tri manifestacije u Hrvatskoj i bilježe gotovo do 150 tisuća posjetitelja tijekom 10 dana trajanja. Također je kazala kako će u vizualnom smislu 54. Vinkovačke jeseni biti posvećne šokačkom kolu koje je odnedavno zaštićeno kao dio hrvatske kulturne baštine.

Glavni tanik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković naveo je kako će se Folklorne večeri održati od 13. do 18. rujna, Dječje Vinkovačke jeseni 14. i 15. rujna, svečano otvaranje bit će upriličeno 20. rujna, Državna smotra hrvatskog izvornog folklora 21. i 22. rujna, a svečani mimohod 22. rujna.