Obilježena 25. obljetnica 5. Gardijske brigade “Sokolovi”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U organizaciji Udruge veterana 5. Gardijske brigade „Sokolovi” u Vinkovcima je obilježena 25. obljetnica osnivanja 5. Gardijske brigade koja je ostavila neizbrisiv trag u Domovinskom ratu na bojištima od Slavonije do Dalmacije.

Program je započeo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona, nastavljen svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, dok su u vojarni “Slavonski sokolovi” položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Tijekom Domovinskog rata 83 pripadnika 5. gardijske brigade su poginula, naveo je predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade ”Sokolovi” Zoran Marunček podsjetivši kako je brigade osnovana 5. listopada 1992. u Vinkovcima, prema zapovjedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i na ratnom putu prošla je mnoga bojišta od Slavonije sve do Južnog bojišta te sudjelovala u velikim akcijama – Zima ’94, Ljeto ’95, Bljesak i Oluja.

Zbog kiše i lošeg vremena izostao je tradicionalni mimohod pripadnika postrojbe od središta grada do vojarne kao i predviđeni let zrakoplovaca, članova Krila oluje.