Vinkovački Nevkoš namjerava povećati cijenu odvoza tzv. zelene kante, razlog višestruko povećanje cijene korištenja deponije

Foto: Nevkoš

Vinkovački Nevkoš od 1. srpnja namjerava povećati cijenu odvoza miješanog otpad građana Vinkovaca i okolnih sedam općina, tzv. zelenih kanti, a razlog je, kako navodi direktor te tvrtke Ivan Bertić, višestruko povećanje troškova odvoza otpada do kojeg je došlo nakon što je onemogućen daljnji odvoz otpada na vukovarsku Petrovačku dolu.

“Na Petrovačkoj doli odlagali smo otpad po cijeni od 26 eura po toni. Nova odlagališta, dok se ne riješi gradnja nove kazete na Petrovačkoj doli, pronašli smo u Županji i Đakovu, ali po puno skupljim cijenama od dosadašnjih”, kaže Bertić.

Navodi kako je cijena odlaganja u Županji je 70, a u Đakovu 60 eura po toni otpada uz napomenu da je Đakovo dvostruko udaljenije pa je svakako dio operativnih troškova još veći. Dodaje kako je ta situacija Nevkoš za svibanj i lipanj koštala oko 85.000 eura više nego kada je otpad odvožen u Vukovar i od tuda i namjerava povećanja cijena odvoza miješanog komunalnog otpada.

Cijena odvoza zelene kante od 120 litara umjesto dosadašnjih 0,92 koštala bi 2,5 eura, dok bi cijene odvoza ostalih vrsta otpada ostale nepromijenjene.

“Europski standard iznošenja miješanog komunalnog otpada je jedanput mjesečno, dok je u našem slučaju prosjek za prva tri mjeseca bio 1,86 odvoza po kućanstvu, pa bi i prosječno poskupljenje bilo od 1,58 do 3,16 eura, ovisno kolikim intenzitetom punimo zeleni spremnik”, napominje Ivan Bertić koji poziva građane da razvrstavaju otpad čime će smanjiti punjenje zelene kante, a time i troška njezinog odvoza.

Podsjeća kako Nevkoš s područja grada Vinkovaca i općina Andrijaševci, Nuštar, Ivankovo, Jarmina, Privlaka, Markušica i Tordinci, od oko 18.000 korisnika, mjesečno na odlagalište otpada otpremi oko 900 tona miješanog komunalnog otpada, a cilj je dosegnuti odvoz od 600 tona otpada.

Predložene izmjene cijene odvoza miješanog komunalnog odvoza nalaze se u postupku javnog savjetovanja, a na snagu bi trebala stupiti s 1. srpnjem.