Pokrenuta istraga protiv 63-godišnjaka zbog ratnih zločina u Vukovaru

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pokrenulo je istragu protiv 63-godišnjeg bivšeg pripadnika srpskih paravojnih postrojba, za sada nepoznatog državljanstva, osumnjičenog za ratne zločine protiv civila i hrvatskih ratnih zarobljenika u Vukovaru 1991., izvijestilo su iz ŽDO Osijek.

 Šezdeset trogodišnjaka se tereti da je 16. studenoga 1991. u Vukovaru, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, zajedno s još trojicom nepoznatih pripadnika paravojnih postrojba, tijekom borbi u Vukovaru, u jednoj razrušenoj kući pronašao i zarobio ozlijeđenog tada 48-godišnjeg civila hrvatske nacionalnosti. Tereti ih se da su ranjenog hrvatskog civila sproveli do jedne kuće u Proleterskoj ulici, i predali nepoznatim pripadnicima Jugoslavenske vojske (JNA) i srpskih paravojnih formacija, nakon čega mu se gubi svaki trag i njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

 Osnovano se sumnja da je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara pored Vukovara, tijekom oružane agresije JNA i paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku; nakon što je od strane JNA u vukovarskoj bolnici zarobljeno više od dvjesto branitelja grada, ranjenika i pripadnika civilne zaštite i nakon što su po zapovjedniku operativne grupe Jug tadašnje JNA, svi zarobljenici predani pripadnicima srpskih paravojnih formacija te autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni i zatvoreni u hangar na poljoprivrednom dobru Ovčara; zajedno s većim brojem pripadnika navedenih formacija, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. 

 Okrivljenika se (63) tereti da je ulazio u hangar i sudjelovao u zlostavljanju hrvatskih zarobljenika, odnosno da je, zajedno s još četvoricom nepoznatih pripadnika srpskih paravojnih formacija, fizički zlostavljao tada 18-godišnjeg pripadnika pričuvnog sastava Zbora narodne garde (ZNG) RH.
 Osnovano se sumnja i da je, zajedno s još nekoliko neutvrđenih pripadnika paravojnih formacija, fizički i raznim predmetima udarao 31-godišnjeg pripadnika pričuvnog sastava ZNG-a,  koji je od zadobivenih ozljeda i umro, a čije tijelo do danas nije pronađeno.

 Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.