Drugi krug u Vinkovcima i Iloku te za vukovarsko-srijemskog župana

Foto: avangard.com

VINKOVCI, Dosadašnji HDZ-ovi gradonačelnici Vukovara, Županje i Otoka Ivan Penava, Davor Miličević i Josip Šarić i naredne će četiri godine ostati na svojim dosadašnjim funkcijama jer su na lokalnim izborima dobili povjerenje više od 50 posto birača. Ivan Penava pobjedio jeu prvom krugu s osvojenih 61,72 posto glasova, Davor Miličević dobio je povjerenje 54,19 posto glasova Županjaca izašlih na izbore, dok je za Josipa Šarića kao novog-starog gradonačelnika glasovalo 57,69 posto Otočana.

U Vinkovcima će se pak u drugom krugu suočiti HDZ-ov Ivan Bosančić (42,17 posto) i Mostovac Darko Posarić (18,23 posto) dok će u Iloku to učiniti nezavisna kandidatkinja Marina Budimir (34,02 posto) i HDZ-ov Mladen Papak (26,95 posto). U tome gradu, ako je suditi po podacima DIP-a, vlast je izgubio dosadašnji gradonačelnik HSS-ovac Zvonimir Dragun koji je bio treći s osvojenih 26,59 posto glasova.

Kada je riječ o izboru župana i tu ćemo biti sudionici drugog kruga u kojem će se suočiti HDZ-ov Božo Galić (47,30 posto) i nezavisni Tomislav Panenić (25,26 posto).

Za dva tjedna na izbore će i birači općine Nijemci koji će za načelnika birati između dosadašnjeg Ivice Klema (HDZ) koji je dobio povjerenje 43,24 posto birača i nezavisnog Vjekoslava Belajevića za kojeg je glasovalo 35,10 posto birača. Ista sudbina čeka i stanovnike općine Nuštar gdje će se u drugom kugu suočiti nezavisni Hrvoje Drinovac i Josip Ivanković (HDZ).

U općini Negoslavci jedini kandidat za načelnika bio je SDSS-ovac Dušan Jeckov za kojega je glasovalo 96,28 posto birača. SDP je zadržao načelnika u Starim Mikanovcima gdje je pobjedio dosadašnji načelnik Mario Milinković dobivši povjerenje 65,73 posto birača dok je u Bogdanovcima pobjedu odnio HDZ-ovac Marko Barun (54,45 posto). Do promjene je došlo u Gunji gdje je novi načelnik stigao iz HDZ-a. Anto Gutić osvojio je povjerenje 51,08 posto birača iz Gunje. U općini Lovas i u naredne četiri godine načelnica će biti Tanja Cirba (HDZ) koja je zadobila povjerenje 65,37 posto birača.

Općinski načelnik u Tompojevcima postao je nezavisni Zdravko Zvonarić koji je dobio potporu 53,19 posto birača dok je za kandidatkinju HDZ-a Ivanu Mitrović glasovalo 40,57 posto birača. U Općinskom vijeću Nezavisna lista Tomislava Panenića imat će većinu, osvojivši 52,23 posto glasova birača. I Vrbanjci su u prvom krugu dobili općinskog načelnika. Bit će to kandidat koalicije HDZ-HSS Velimir Redl koji je dobio povjerenje 58,24 posto glasača. Nova-stara načelnica u Tovarniku je Ruža Veselčić-Šijaković (63 posto), a novi-stari načelnik Tordinaca Željko Matanović koji se provukao kroz „iglene uši“ osvojivši 51,18 posto dok je HDZ-ovac Davor Adžić ostao „kratak“ osvojivši 46,09 posto glasova birača.

Kandidat koalicije HKS-HSS-HDSSB Martin Kordić novi je stari načelnik općine Vođinci. S osvojenih 55,89 posto glasova nadjačao je HDZ-ovku Bernardu Šajer koja je dobila povjerenje 29,29 posto birača. Svoju poziciju zadržat će  i Srećko Papac u Gradištu koji je to znao i prije izbora jer je bio jedini kandidat na izborima. Uz vrlo malu izlaznost od 21,18 posto za Papac je glasovalo 86,14 posto glasača. Sigurni su bili i SDSS-ovci Zoran Baćanović koji je, kao jedini kandidat, ostao na poziciji načelnika Borova i Budimir Drača u Markušici, kao i HDZ-ovci Jakša Šestić u općini Drenovci i Andrija Draganić u općini Jarmina. HDZ će i u naredne četiri godine načelnika imati i u Cerni gdje je povjerenje birača ponovno zadobio Goran Begović kao i u Privlaci gdje je povjerenje birača (70,71 posto)  zadobio Darko Galić.

U Bošnjacima HSS-ovac Andrija Juzbašić nastavit će voditi tu općinu i u naredne četiri godine kao i SDP-ov Josip Krnić u Babinoj Gredi. Štitarom će pak vladati dugogodišnji HDZ-ov načelnik Marko Bikić koji je na ove izbore izašao kao nezavisni i dobio povjerenje 53,96 posto birača.