Karaula: Svi su sada zabrinuti i pitaju gdje su Srbi nestali. Nisu oni nestali, nego ih nikada nije niti bilo u tom postotku

Foto: Đuro Karalić

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara održali su konferenciju za novinare na temu popisa stanovništva poručivši kako su konstantno do sada upozoravali kako nešto ne štima s popisima stanovništva u Vukovaru, ali ih nitko nije želio slušati, a rezultati popisa iz 2021. pokazali su kako su cijelo vrijeme bili u pravu.

“Svi se sada pitaju gdje su nestali vukovarski Srbi i zašto je njihov broj pao ispod 30 posto, a nitko se ne želi prisjetiti prijašnjih godina i brojnih naših upozorenja da s popisom stanovništva iz 2011. nešto nije u redu i da podaci iz njega nisu točni”, kazao je predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić.

Na pitanje novinara kada će se ukloniti dvojezične ploča u Vukovaru, Josić je odgovorio kako će vjerojatno jednom nekada netko donijeti takvu odluku te da vjeruje kako će se to dogoditi kada određenim politikama to bude odgovaralo.

Član Savjeta i nekadašnji predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Pilip Karaula kazao je kako su nakon popisa 2011. dobivali brojne dojave i imali dokaze da popis stanovništva nije točan, ali da vladajući također za to nisu imali sluha. 

“Dojavljivali su nam da se popisne liste nose preko granice, ljudi se popisuju na tržnici, u jednoj kući jedna osoba upiše 15-ak osoba”, rekao je Karaula navodeći kako su počeli prikupljati brojne dokaze da je taj popis netočan i da ga ne bi trebalo koristiti. 

Dodao je i da su tada proveli i neka svoja istraživanja te pokušali doći do podatka o broju djece koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu. “Tu smo došli do brojke od 20-tak posto što je u usporedbi s 34 posto ogromna razlika”, kazao je Karaula dodajući kako se na izborima 2013. išlo dotle da je broj pripadnika srpske nacionalne manjine u popisu birača skočio na čak 38 posto.

“Svi su sada zabrinuti i pitaju gdje su Srbi nestali. Nisu oni nestali, nego ih nikada nije niti bilo u tom postotku”, zaključio je Karaula.