Od danas na vlasti u Vinkovcima HDZ-HSP AS, s HSU-om HDZ razvrgnuo sporazum

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački HDZ i HSU više nisu zajedno na vlasti u Vinkovcima. Nakon dvije godine pred i postizborna ljubav je pukla između dojučerašnjih koalicijskih partnera, a kao i u svakom braku koji završi loše, svaka strana ima svoju priču, kojom pravda vlastite i kori suparnikove poteze.

A da je ljubavi kraj, HSU-ovci su saznali iz poziva za današnju sjednicu Gradskog vijeća u kojem se kao jedna od točaka navodi razriješenje dosadašnjeg potpredsjednika Vijeća i predsjednika HSU-a Vukovarsko-srijemske županije, Marinka Lukende.

“Nisu nas niti obavjestili da raskidaju s nama koaliciju. Jednostavno, oni ne mogu prihvatiti da ima onih koji razmišljaju svojim glavama”, kazao je na konferenciji za novinare Marinko Lukenda rekavši kako HDZ kažnjava HSU što ne želi podržati namjeru HDZ-a da na dnevni red Gradskog vijeća stavi odluku o prijenosu koncesije nad državnim zemljištem na zrcalne tvrtke bivešg Agrokora odnosno sadašnje Fortanova grupe.

“Nikada nećemo prihvatiti da se zemlja, 1.200 hektara, daje Fortanovi u koncesiji na 50 godina po cijeni ispod 1.000 kuna, a našim OPG-ima daju tu istu zemlju po cijeni većoj od 2.000 kun”, kazao je Marinko Lukenda pored kojega se iz HSU-a u Gradskom vijeću kao vijećnik nalazio i Borislav Manojlović.

Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj nakon konferencije za novinare HSU-a, oduzet je viječnički mandat Borislavu Manojloviću te vraćen izvornom nositelju Krunoslavu Josipu Čačiću koji je odmah i prisegnuo kao vijećnik, a istodobno je dužnosti potpredsjednika Vijeća razriješen Marinko Lukenda, a za novog potpredsjednika izabran Tomislav Miličević (HSP AS).

Predsjednik vinkovačkog HDZ-a i Gradskog vijeća Vinkovaca Mladen Karlić novinarima je kazao kako HDZ više nije imao povjerenja u svog dojučerašnjeg koalicijskog partnera.

“Nema to veze s bilo kakvom zemljom. Vijećnici HSU-a nisu došla na prošlu sjednicu Gradskog vijeća, a nisu dali ozbiljno obrazloženje zbog čega su izostali sa sjednice. Nama to znači da to nije ozbiljan partner i da više s njima ne možemo surađivati”, obrazložio je potez HDZ-a je Mladen Karlić.

U svakom slučaju, i nakon raskida koalicije s HSU-om HDZ je iznašao načina da zadrži većinu u Gradskom vijeću Vinkovaca čime su najavljena i neka buduća moguća preslagivanja kao uvod u parlamentarne, a potom i lokalne izbore do kojih još ima vremena, ali, za neke političke opcije, čini se baš i nema.