Šimić Bujasu: Reforme na koje se stalno pozivate rade se konstruktivnim dijalogom, a ne populizmom

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Poslije prozivki koje je čelnik Udruženja Glas poduzetnika Hrvoje Bujas uputio na račun predsjednika Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Petra Šimića odgovorio je i Šimić koji je suvlasnik vinkovačke tvrtke Grad – Export. U svome odgovoru Šimić navodi kako je Vlada RH osigurala 9 milijardi eura za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine i 1,157 milijardu eura za gospodarstvo te da Bujas kao predsjednik Udruge Glas poduzetnika unatoč tome toj istoj Vladi ne daje podršku.

„UGP podržava sve poduzetnike u RH, a prvenstveno se borimo za interese mikro, malih i srednjih poduzetnika te obrtnika“, rekao je Šimić citirajući ranije izrečene riječi Bujasa.

Šimić ističe kako bi upravo svi ti poduzetnici i obrtnici, kao i jedinice lokalne i regionalne samouprave, bili u ponoru inflacije da Vlada RH nije donije jesenji paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna.

„Burzovnim cijenama energenata bile bi zaustavljene mnoge proizvodne linije i zatvoreni obrti. Zbog povećanja cijena konkurentnost naših proizvoda bila bi ugrožena i na domaćem i na stranom tržištu. Pad prodaje dovodi do pada proizvodnje i gubitka radnih mjesta“, rekao je Šimić u svome odgovoru.

Dodaje i kako su donesenim mjerama zastavljeni strahovi, nesigurnost i neizvjesnost, a da je vraćen optimizam i građana ali i poduzetnika. Istakao je kako građani Hrvatske od 1. listopada plaćaju najniže cijene struje i plina unutar EU te da će to svakako ublažiti udar na standard života svih kategorija društva. Pojašnjava i kako je fiksiranjem cijena energenata jedinicama lokalne i regionalne samouprave omogućen nastavak normalnog rada bez povećanja cijena osim grada Splita koji je povećao cijene vrtića, a da u isto vrijeme njihov gradonačelnik Puljak pokušava u srcu Slavonije, kao gost na konferenciji „EU Fondovi – Nova prilika“ obezvrijediti rad Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pokušavajući na taj način povećati vidljivost svoje politike stranke.

Šimić podsjeća i kako je za vrijeme lockdowna ista ova Vlada spasila pomoću mjera za očuvanje radnih mjesta 708.874 radnih mjesta.

„Pitajte svoje članove i članice, ali i građane, da li bi nastavili poslovati i sačuvali radna mjesta bez potpore Vlade RH. 115.345 poslodavaca je koristilo mjere Vlade RH. Gdje ste to Vi podržali bilo koju odluku Vlade RH, poput mjera za očuvanje radnih mjesta, ulazak u Schengen, ulazak u eurozonu, spas Sberbanke…? Sve te mjere bile su i jesu od iznimnog značaja za poduzetnike i obrtnike RH, a tvrdite da niste politički obojani. Reforme na koje se stalno pozivate rade se konstruktivnim dijalogom, a ne populizmom“, poručuje Bujasu Šimić.

Podsjetio je i na potpisan sporazum o partnerstvu sa Europskom komisijom 2021.-2027. kroz koji je osigurano 1,157 milijardi eura za gospodarstvo, 2,1 milijardi eura za energiju i okoliš, 626,5 milijuna eura za zdravstvo, obrazovanje i socijalno uključivanje, 1,516 milijardi eura za ITU program, 681,28 milijuna eura za gradove. „Sve navedeno su rezultati rada ove Vlade, Vlade HDZ-a. Predsjednik sam Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, jedan sam od utemeljitelja državotvorne stranke HDZ-a, i ponosan sam što sam kao poduzetnik iz realnog sektora, koji ima 211 zaposlenih, dobio priliku participirati u donesenim mjerama te sam siguran te sam siguran da je većini poduzetnika i obrtnika, za razliku od Vas koji NA ŠTETU vaših članova, pokušavate graditi sebi političku platformu kroz Udrugu Glas poduzetnika“, zaključio je Petar Šimić odgovarajući Hrvoju Bujasu.