Po prvi puta obilježena Vučedolska nova godina

VUKOVAR, Muzej vučedolske kulture, otvoren prošle godine, po prvi je puta obilježio početak nove vučedolske godine i to javnim predstavljanjem instalacije mladog vinkovačkog akademskog slikara Marka Šošića “Orion Somniator – Orion Sanjač”.

“Orion je Zimsko Sunce prema kojemu su Vučedolci točno određivali početak godine. On je sa svojim zvijezdama u pojasu zalazio za horizont na proljetnu ravnodnevnicu – 21. ožujka. Od toga se trenutka dani produžuju, dolazi toplije vrijeme i započinje novi godišnji ciklus – Vučedolska nova godina”, pojasnila je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Dodala je kako je Orion prapovjesnim Vučedolcima bio iznimno važan jer su se po njemu mogli orjentirati kroz godišnja doba.

Muzej vučedolske kulture otvoren je prošle godine, a njegov stalni postav čini arheološka ostavština Vučedolaca čija kultura  najintenzivniji rast i razvoj bilježi iza 3000. godine prije Krista i u svom je vrhuncu pokrivala 13 današnjih europskih država.

“Niti jedan muzej ne bi smio biti samo mrtvi arhiv starih, klasificiranih stvari već prostor u kojem se istražuje, doživljava i druži”, poručio je autor instalacije Marko Šošić.

Taj mladi slikar diplomirao je 2001. godine na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Ante Kajinića, a doktorirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015.godine. U Vukovaru ne izlaže po prvi puta, a Orion ga je, kako je kazao, u umjetničkom smislu privukao kao simbol početka rađanja novog života, novih nada i snova.

Instalaciju “Orion Somniator – Orion Sanjač” imali su prigodu pogledati posjetitelji koji su se u muzeju zatekli samo tu večer, 21. ožujka jer već od sutradan, 22. ožujka Oriona više nema na obzorju i tako će biti sve do studenoga kada će se ponovno ukazati na nebu najavljujući dolazak zime.

ĐURO KARALIĆ