Započinje 15. Vukovar film festival

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na konferenciji za novinare je predstavljen 15. Vukovar film festival koji u Vukovaru počinje u srijedu, 25. kolovoza, te će trajati sve do nedjelje, 29. kolovoza.

Gradonačelnik Grada Vukovara, Ivan Penava, uputio je zahvalu suorganizatorima, tvrtki Discovery i svim suradnicima, koji svake godine pred sve zainteresirane pružaju bogat filmski program, ali i ostale aktivnosti.

„Drago mi je da smo, unatoč prošlogodišnjem otkazanom festivalu zbog koronakrize nastavili s održavanjem ovog prepoznatljivog filmskog festivala. Opet će svi ljubitelji filmova i filmske industrije moći pogledati što ovogodišnje izdanje Vukovar film festivala nudi. Grad Vukovar će kao i dosadašnjih godina pružiti sve potrebno za što kvalitetniju organizaciju ovog događaja“, rekao je Penava.

Direktor festivala Igor Rakonić rekao je kako se Vukovar film festival i ove godine može pohvaliti s najboljim izborom filmova.

„Ovogodišnji Vukovar film festival otvaramo s filmom „Plavi cvijet“ redatelja Zrinke Ogreste koji je pobjednik ovogodišnjeg pulskog filmskog festivala. U narednim danima posjetiteljima pripremili 41 filmski naslov“, rekao je Rakonić.

Kazao je i kako će zbog niskih temperatura ovogodišnji Vukovar film festival biti održavan u Hrvatskom domu i CineStaru, a na terasi Agencije za vodne putove i perivoju Dvorca Eltz ukoliko to vremenski uvjeti dozvole. Napomenuo je i kako bi u budućnosti trebalo ponovno pronaći način da se projekcije filmova održavaju na šlepu na Dunavu što bi festivalu donijelo atraktivnost.

Umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić rekao je kako će program biti izrazito bogat te kako se filmovi koji se prikazuju u Vukovaru ne prikazuju niti na jednom drugom filmskom festivalu u Hrvatskoj.

„Ove godine smo ponudili čak 10-ak komedija, 5 dokumentarnih filmova te druge žanrove interesantne tematike. Filmove s tek završenog kanskog festivala doveli smo u Vukovaru, čak njih 5, a moći će se pogledati i filmovi iz Berlina i Venecije“, rekao je Sinovčić.

Festival ima i osiguran popratni program koji ove godine uključuje Dunavsku scenarističku radionicu, Radionicu jednominutnog filma u jednom kadru te  Filmsku radionicu „Od ideje do realizacije“.