Obilježen Dan vukovarskih branitelja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga ratai svetom misom u crkvi Svetoga Filipa i Jakova danas je obilježen Dan vukovarskih branitelja. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara 2003. Danijel Rehak kazao je kako se taj dan obilježava na dan prvoga sveopćeg napada na Vukovar 1991. godine.

„Vukovar je 24. kolovoza 1991. godine po prvi put napadnut iz zraka, sa Dunava i sa kopna. Taj dan bio je crta sa koje više nije bilo povratka i od toga dana započeo je pravi rat u Vukovaru i Hrvatskoj. Od toga dana JNA se otvorena svrstala na stranu srpskih paravojnih postrojbi i mi taj dan obilježavamo kao Dan vukovarskih branitelja od prije 2003. godine. Istoga dana te 1991.godine vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio je prva dva zrakoplova JNA“, rekao je Rehak.

Prisjećajući se događanja od prije 30.godina Rehak kaže kako su vukovarski branitelji pružili otpor koliko su mogli ali i kako je taj otpor se stišavao kako im je ponestajalo protuoklopnih oružja.

„Tijekom Domovinskog rata stradala su 923 pripadnika 204. Vukovarske brigade i niti jedna brigada u Hrvatskoj nema toliki broj stradalih. Tijekom same agresije smrtno je stradalo 360 branitelja dok su svi ostali stradali ili nestali nakon sloma obrane grada“, rekao je Rehak.

Predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Vukovar 91 Ivan Kovačić kazao je kako je 204. Vukovarska brigada pokrivala područje cijele bivše Općine Vukovar te da je ukupno brojala 5.493 osoba od čega je bilo 4.100 branitelja, uključujući, logistiku, bolnicu i vatrogasce branilo Vukovara. Od toga broja tijekom agresije na Vukovar stradala su 923 pripadnika brigade