Završen pretposljednji dan snimanja, završnica sutra u Vinkovcima

Foto: Vinkovačke jeseni

U prilagođenom programu Svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni sudjelovat će i folkloraši iz Požege, Slavonskog Broda i Đakova. Vinkovačka snimateljska ekipa danas se zaustavila u ova tri grada kako bi u kratku videorazglednicu uključila i njihovu tradicijsku kulturu i običaje koje su s ponosom danas predstavili ovi slavonski ljubitelji baštine. 

Trg svetog Trojstva u Požegi danas se orio pjesmom, uz poznate zvuke tamburice koji su okupili mnoštvo znatiželjnih posjetitelja. KUD Slavonija je pred našom kamerom pokazao što nudi kultura njihovog kraja, a da se radi o vrlo bogatoj povijesti i tradiciji potvrdili su i domaćini Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege i načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević. Svojom baštinom diče se i u Slavonskom Brodu. S ponosom su koračali folkloraši KUD-ova Sloga i Luka Ilić Oriovčanin koji su na glavnom gradskom trgu našoj ekipi predstavili svoje tradicionalne pjesme i plesove. Sve je budno pratio i podržavao župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Nakon Požege i Slavonskog Borda, snimanje je u poslijepodnevnim satima nastavljeno u Đakovu. Na Strossmayerovom trgu nastupio je KUD Sloga, a dobrodošlicu popraćenu tamburaškom pjesmom Vinkovčanima su priredili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. 

S gore spomenutim gradovima završio je tako pretposljednji dan snimanja. Nakon 17 gradova finale snimanja 55. Vinkovačkih jeseni sutra dolazi u svoje Vinkovce gdje će, uz autohtoni slavonski ambijent na Pikovom stanu, nastupiti KUD Slavko Janković. Ovo će ujedno biti i prilika za najavu planiranog programa ovogodišnjih Jeseni koje se po preporučenim epidemiološkim uvjetima održavaju u prilagođenom obliku. Svečanost otvorenja na središnjoj pozornici bit će održano 18. rujna uz temu „Curo draga iz sokaka moga“, dok će ulicama grada u nedjelju 20. rujna proći KUD-ovi Vukovarsko-srijemske županije. Snimke nastale na osmodnevnom putovanju kroz Lijepu Našu bit će prikazane na video zidu, također na središnjoj pozornici.