Penava o broju stanovnika Vukovara

VUKOVAR, Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zauzeo se u nedjelju da državne vlasti konačno utvrde pravi broj stanovnika Vukovara rekavšu kako su Vukovaru u ovom trenutku potrebni mir i stabilnost ukoliko želi gospodarski napredak i nova investcijska ulaganja.

Penava je pojasnio kako je povod za njegovu konferenciju za novinare intervju koji je Večernjem listu dao ministar unutarnjih poslova u tehničkoj Vladi Vlaho Orepić, a u kojem se Orepić dotiče i broja građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

“Unatoč tome što smo u cilju stabilnosti i razvoja Vukovara kreatorima kaosa na čelu s Milanovićem, Ostojićem i Pupovcem krajem 2013. predočili podatke o 400 osoba s lažnim prebivalištem i adresama koji žive u Republici Srbiji i BIH, unatoč lažnim adresama i fiktivnim kućnim brojevima koje su im predočene, unatoč podacima iz osnovnih škola koji govore o 20 posto djece pripadnika srpske nacionalne manjine, unatoč gotovo identičnim brojkama iz vukovarskih vrtića te podacima Državne uprave koji govore kako je od 420 djece čiji je upis u prvi razred OŠ predviđen, u isti upisano samo njih 240, nedostaje dakle preko 40 posto djece, kreatori kaosa protivno interesima građana i Grada Vukovara nisu uvažili navedene argumente, nego su pod parolom praznika demokracije uveli kaos u Vukovar čiji su rezultati poznati”, ocjenio je Penava.

Bivšu Milanovićevu Vladu optužio je da je, dok je bila nas vlasti, pokušala uvesti “kaos i mrak” u Vukovar ne želeći na zahtjev vukovarskih gradskih vlasti provesti novi popis stanovništva u tome gradu.

Ministar Vlaho Orepić izjavio je u razgovoru za Večernji list kako misli da ukoliko bi se izbrisala sva lažna prebivališta, pripadnika srpske manjine u Vukovaru nema 30 posto.

“Ako je to jedino uporište za korištenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga toga uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulirala je s nelegalnim prebivalištima”, kazao je Vlaho Orepić za Večernji list.

VEČERNJI LIST/ĐURO KARALIĆ