Milaković i SDSS ukazuju i na ubijene Srbe u Vukovaru tijekom ljeta 1991. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na izjave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, prozivke državnih institucija kao i najavu prosvjeda 13. listopada na kojem će ukazati na nerad državnih institucija u rasvjetljavanju ratnih zločina i potrazi za nestalima reagirali su i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković kao i vukovarski SDSS.

„Nabrajajući zločine gradonačelnik nije nigdje spomenuo likvidacije više desetina srpskih civila odvedenih sa radnih mjesta i iz njihovih domova, likvidiranih od hrvatskih snaga prije nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi, a koji do danas nisu sankcionirani. I Srbi u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj žele funkcioniranje pravne države. U tom slučaju počeo bi da se provodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina pa bismo ostvarili pravo na zapošljavanje u državnim i javnim službama i u gradskoj upravi, bio bi sankcioniran govor mržnje izrečen u javnosti, svi bi mogli da slobodno upotrebljavaju svoj jezik i pismo, studenti bi imali pravo na stipendije i kad studiraju u matičnoj državi, bili bismo ravnopravni građani“, navodi Milaković.

Iz SDSS-a navode kako su prosvjedi demokratski način ispoljavanja određenih ideja i stavova ali i da je pitanje jesu li su uvijek svrsishodni.

„Koliko zapravo ulica može kvalitetno doprinijeti rasvjetljavanju sudbina i pokazati put do zločinca? Mi smatramo da to pitanje treba prepusti nadležnim institucijama, odnosno  ministarstvu unutrašnjih poslova, DORH-u i pravosudnim organima, a ne ulici, navode iz SDSS-a. Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio  kako se sudbina svake žrtve treba rasvijetliti bez obzira na nacionalnost, a počinitelji, bez obzira kojem narodu pripadaju, da budu adekvatno sankcionirani. Uz uvažavanje svake ljudske tragedije i odavanja ljudskog pijeteta svakoj žrtvi podsjećamo na stradanje jedne kategorije građana predratnog Vukovara o kojima se veoma malo govori čak i na lokalnom nivou, a kamoli na nivou države. Ukazujemo na tragične nestanke 50-ak vukovarskih Srba koji su ubijeni ili na drugi način skončali leta 1991. godine. Dakle, prije zvaničnog početka bilo kakvih  ratnih operacija u našem gradu. Želimo da vjerujemo da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i bol njihovih porodica“, stoji u priopćenju SDSS-a.