Obilježen Dan logoraša

VUKOVAR, Svečanom akademijom održanom u Hrvatskom domu, a potom i polaganjem vijenca podno spomen obilježja u Nemetinu, u Vukovaru je danas obilježen Dan logoraša. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak pojasnio je kako se taj dan obilježava u sjećanje na dan kada je 1992. godine održana najveća razmjena ratnih zarobljenika kod Nemetina.

„Toga dana održana je razmjena po principu „svi za sve“. Poslije mjeseci zatočeništva u srpskim logorima na slobodni dio Hrvatske, kod Nemetina, razmijenjeno je 714 osoba. Najvećim dijelom su to bili vukovarski branitelji koji su završili u logorima nakon sloma obrane Vukovara“, rekao je Rehak.

Kazao je i kako HDLSKL ima evidentirano preko 30.000 osoba koje su završile u logorima ali da je njih nešto manje od 8.000 ostvarilo status logoraša. Preostali nisu uspjeli jer nisu bili evidentirani od strane Međunarodnog Crvenog križa i jer su logorima bili manje od 72 sata.

„Rezultat toga je da većina onih koji su prošli kroz logore nije ostvarila taj status. Tako niti oko 4.000 osoba koje su prošle kroz logor Ovčara nemaju status logoraša, a znamo da je preko 260 ljudi ubijeno na Ovčari. U logorima je od posljedica batinanja i mučenja preminulo 300 osoba, a na putu do logora ubijeno je oo 2.500 osoba. U okupiranim dijelovima Hrvatske i na području Srbije postojalo je 70 logora“, rekao je Rehak.

Ovogodišnjem Danu logoraša prisustvovali su i ministri u Vladi Hrvatske Tomislav Panenić, Tomo Medved i Josip Buljević.

IVAN MAIĆ