Održan 13. „Schwabenball“

VUKOVAR, U organizaciji Udruge Nijemaca i Austrijanaca Grada Vukovara održan je 13. po redu „Schwabenball“ koji se održava od kako je zapravo udruga i osnovana.

„Osnovni cilj ove naše manifestacije je očuvanje kulturne baštine podunavskih Švaba i Austrijanaca. Uz to ovo je i jedinstvena prilika za naš susret i druženje“, rekla je predsjednica Udruge Dara Mayer.

Uz to bila je ovo prilika i za malo plesa i pjesama koje njeguju podunavske Švabe i Austrijanci. Na ovogodišnjem „Schwabenballu“ okupili su se gosti iz Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije ali i iz mađarske i Vojvodine. Prema riječima Mayer danas u Vukovaru živi 60-ak, a u županiji oko 120, Nijemaca i Austrijanaca.

„Vukovarci možda i ne znaju ali do 2. Svjetskoga rata Nijemci i Austrijanci su činili i preko 30 posto od ukupnog broja stanovništva. Primjera radi 1900. godine u Vukovaru je živjelo ukupno 10.400 stanovnika od kojih je Hrvata bilo 4.000, Nijemaca 3.650, Srba 1.600, oko 960 Mađara… Nakon 2. Svjetskoga rata sve se promijenilo. Nijemci i Austrijanci su u Vukovaru ostavili dubok trag, a najpoznatiji su Eltzovi, Bauer…“, rekla je Mayer.

IVAN MATIĆ