Obilježena 30. obljetnica okupacije Bogdanovaca; pravda još na počeku

Foto: Đuro Karalić

BOGDANOVCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu mjesta te svetom misom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića, u Bogdanovcima je danas obilježena 30. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu u kojem je živote izgubilo 89 Bogdanovčana.

Izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Špiro Janović rekao je kako zločin nikada ne zastarijeva te kako Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, nikada neće prestati u svojim naporima da se pronađe i posljednji hrvatski branitelj i civila.

“Da bi se zaključila traumatična priča Bogdanovaca važno je i potrebno da druga strana prizna svoju ulogu u ratnoj agresiji, napravi iskorak i pomogne u pronalasku osoba koje Republika Hrvatska još uvijek traži te da omogući procesuiranje onih koji su krivi za patnje i stradanja hrvatskog naroda”, kazao je Janović.

U obrani Bogdanovaca poginula su i ubijena 133 branitelja i civila od kojih je 89 mještana među kojima sedam pripadnika albanske nacionalne manjine. Na popisu nestalih i danas se nalazi 17 mještana ovoga sela.

“Krivce znamo, ali nažalost do njih ne možemo doći, kako bi ih stigla zaslužena kazna”, poručio je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun.

Ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta podsjetio je kako su Bogdanovci bili zadnja obrana Vukovara i njihovim padom Vukovar se našao u potpuno okruženju da bi osam dana kasnije bila slomljena i obrana grada heroja.

Kod spomenika vijence su položili i svijeću zapalili, uz članove obitelji poginulih i nestalih Bogdanovčana, njihovih suboraca i prijatelji, predstavnici  stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

U ime predsjednika Republike vijenca je položio i svijeću upalio zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade, brigadni general Mijo Validžić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora to je učinio saborski zastupnik Josip Šarić, a predsjednika Vlade, državni tajnik Špiro Janović. Počast su odali i predstavnici Veleposlanstva Kosova iz Zagreba.