Obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije, župan Dekanić pozvao na iznalaženje novih načina kako bi se zaustavilo iseljavanje

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su zaslužnima dodijeljene županijske nagrade, u Vinkovcima je obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije i blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Martina. Počast županije dodijeljena je umirovljenom dugogodišnjem župniku vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadiji Pranjiću, a nagrada za životno djelo sportskom djelatniku Nikoli Volareviću i etnologinji Ljubici Gligorević.

Čestitajući građanima Vukovarsko-srijemske županije Dan županije, župan Damir Dekanić založio se za iznalaženje novih načina kako bi se zaustavio odljev ljudi iz Vukovarsko-srijemske županije rekavši kako je u proteklih 10 godina županiju napustilo oko 30.000 građana.

“To je grad veličine Vinkovaca. Nekoliko sam puta rekao da zvona zvone na uzbunu i da sve ono što smo do sada činili nije dovoljno te ćemo morati naći nove modele kako bi zadržali ljude na ovom prostoru”, kazao je ocijenivši kako to neće biti moguće napraviti bez ubrzanog razvoja gospodarstva i dobro plaćenih radnih mjesta.

Prethodno je goste i uzvanike, među kojima su se nalazi ministar obrane Mario Banožić, đakovački i osječki nadbiskup, metropolit Đuro Hranić, nekolicina župana predvođena predsjednikom Hrvatske zajednice županija, brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem, pozdravio predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković.

“Posljedice pandemije koronavirusa osjećaju se značajno na cjelokupno gospodarstvo, pa i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali ja sam sigurno da ćemo u suradnji s županom Damirom Dekanićem uspjeti iznjedriti puno kvalitetnih projekata u ovoj županiji. poručio je ministar Mario Banožić.

Podno Spomenika hrvatskim braniteljima u parku uz rijeku Bosut položeni su vijenci i upaljene svijeće dok je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena sveta misa koju je predvodio nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić.

Vijence su položili i svijeće upalili izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić, predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, Hrvatske zajednice županija, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, Vukovarsko-srijemske županije, župan Damir Dekanić, Grada Vinkovaca, gradonačelnik Ivan Bosančić te izaslanstva Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije i PU vukovarsko-srijemske.

Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Euzebija i Poliona, vlč. Damir Stanić.