Ministar Banožić s pripadnicima HV-a na hodnji Spačvanskom šumom

Foto: MORH

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovali su u petak sa zapovjednicima grana i postrojbi Hrvatske vojske, na hodnji Spačvanskom šumom koja je počela iz vojarne „ 5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ u Vinkovcima.

Hodnja je provedena Spačvanskom šumom ukupne dužine 12 kilometara, kao zahvala braniteljima na području Slavonije koja je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, ali i podsjetnik na ljepote slavonskog kraja, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Prije hodnje sudionici su se okupili u vinkovačkoj vojarni „5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ gdje su zapalili svijeće kod Spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr „Slavonski sokolovi“.

Sudionici hodnje obišli su i Otočke suvare. Naime, ističu iz MORH-a, Otočka suvara, mlin na konjski pogon koji datira još iz 19. stoljeća, spomenik je najviše kulturne vrijednosti i jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

“Ovu hodnju smo organizirali kako bi svi mi svojim osobnim primjerom pokazali koliko je fizička aktivnost bitna za pripadnike Hrvatske vojske. Druga stvar koju želimo pokazati je važnost timskog rada i suradnje, jer upravo međusobna razmjena ideja, iskustava i mišljenja doprinosi jačanju sposobnosti obrambenog resora”, rekao je ministar Banožić.

Podsjetio je i na nedavno održano natjecanje “Prvi za Hrvatsku 2021.” koje je bilo jedan od događaja koji potvrđuje nastojanja HV-a i MORH-a za poticanje sportskih aktivnosti unutar Oružanih snaga RH, odnosno podizanje psihofizičke spremnosti hrvatskih vojnika.

“Hrvatska vojska pokazala je u brojnim situacijama, posebno za vrijeme elementarnih nepogoda tijekom prošle i početkom ove godine, kako je uvijek spremna izvršiti svoje zadaće na najbolji mogući način. HV je spreman pružiti odgovor na brojne izazove”, rekao je ministar obrane Banožić.

Istaknuo je da će MORH i dalje poticati suradnju s ugovornim pričuvnicima – vrhunskim sportašima.

“Hodnja na području Slavonije koja je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zahvalnost je svima onima s ovog područja koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani Domovine. Ali, ovo je i podsjetnik na sve prirodne ljepote našeg slavonskog kraja, drago mi je što smo imali priliku provesti upravo ovdje cijeli današnji dan”, dodao je Banožić.

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, između Save i Dunava te na području rijeke Bosut i njenih pritoka Spačve, Brežnice i Lubnja te rijeke Studve, prostire se najveći šumski kompleks hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, poznat po nazivu Spačva. Površine je oko 40 000 hektara, i predstavlja najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, podsjećaju iz MORH-a.