Neograničen besplatan prijevoz vlakom za redovite studente s područja Vukovarsko – srijemske županije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić potpisali su Ugovor o sufinanciranju prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Sukladno tome ugovoru svim studentima s područja Vukovarsko – srijemske županije biti će omogućen besplatan prijevoz vlakom tijekom cijele akademske godine. To je moguće sukladno odluci Vlade RH iz rujna ove godine donesena odluka o provođenju pilot projekta povoljnijeg željezničkog prijevoza redovitih studenata za akademsku godinu 2022/2023. Prema toj odluci zamišljeno je da se provedbom ovog pilot – projekta redovitim studentima omogući neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kuna odnosno 9,95 eura, u 2. razredu redovnih vlakova. Vukovarsko – srijemska županija otišla je i korak dalje te postala prva hrvatska županija koja za redovite studente s područja županije sufinancira i tih 75 kuna tako da do rujna iduće godine studenti s područja Vukovarsko – srijemske županije imati će besplatan prijevoz vlakom.

„Ovo je velika pomoć studentima ali i HŽ-u. Za ovu namjenu ćemo tijekom godine izdvojiti oko milijun kuna. Trenutno nismo zadovoljni dužinom trajanja putovanja ali je ova situacija, s obzirom na željezničku infrastrukturu i starost vlakova, optimalna. Vjerujem kako će se i to uskoro promijeniti na bolje“, rekao je Dekanić.

Redoviti studenti pravo na sufinancirani prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s profilom „Student Vukovarsko-srijemske županije“. Studenti koji su napravili profil u rujnu 2022. godine ne moraju ga ponovno plaćati.

1. Studenti koji imaju izrađenu pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza d.o.o.-a moraju izraditi profil „Student Vukovarsko-srijemske županije“ po cijeni od 20 kn koji vrijedi do 30. rujna 2023. godine, te trebaju:

– na blagajnama željezničkog kolodvora Vinkovci predati Zahtjev za izradu/dodjelu profila,

– priložiti potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za akademsku godinu 2022/2023.

– te predočiti identifikacijski dokument kojim potvrđuju prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije. 

2. Studenti koji nemaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza d.o.o.-a moraju je izraditi, a također i profil „Student Vukovarsko-srijemske županije“ po cijeni od 20 kn koji vrijedi do 30. rujna 2023. godine, te trebaju:

– na blagajnama željezničkog kolodvora Vinkovci predati Zahtjev za izradu/dodjelu profila,

– priložiti potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za akademsku godinu 202220/23.

– predočiti identifikacijski dokument kojim potvrđuju prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije.