Popis minsko – eksplozivnih sredstava koje je policija izuzela u mjesec i pol dana

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko – srijemske iizvijestili su kako su od 1. listopada do 13. studenog 2022. godine policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske postupali u pet dojava o dragovoljnoj predaji te u sedamnaest dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava. U tim postupanjima izuzeli su 35 komada ručnih bombi, 4 minobacačke granate, 2 tromblonske mine, jednu protupješačku minu, 4 ručna bacača granata, jednu zračnu pušku, jednu automatsku pušku, 2 spremnika za streljivo i 4346 komada streljiva raznovrsnih promjera. Policijski službenici protueksplozijske zaštite su preuzeli pronađeno i predano oružje, streljivo i eksplozivna sredstva i pohranili u skladište Policijske uprave do uništenja.

„Akcija „Manje oružja, manje tragedija“ još uvijek traje i pozivamo građane, koji još uvijek u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje i eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave i predaju policiji“, navode iz PU.

Tijekom vikenda, od 11. do 13. studenog 2022. godine dogodilo se 10 prometnih nesreća, od čega 9 prometnih nesreća u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vukovar- 5, Vinkovci, Stari Mikanovci, auto-cesta A3 kod Županje, Vinkovci, Gradište) te jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Ta nesreća dogodila se u subotu, 12. studenog oko 21,40 sati, na auto-cesti Zagreb-Lipovac, kod Bošnjaka, dok je 53-godišnji državljanin Italije upravljao osobnim vozilom talijanskih registracijskih oznaka, krećući se u smjeru Zagreb-Lipovac. Uslijed neprilagođene brzine kretanja, vozilom on je udario u stražnji dio kampera bugarskih registracijskih oznaka koji se kretao ispred, a kojim je upravljao 40-godišnji bugarski državljanin. Uslijed udara vozila dolazio do izlijetanja oba vozila na travnatu površinu te rotacije vozila. U prometnoj nesreći teže su ozlijeđeni 40-godišnji bugarski državljanin, 53-godišnji vozač osobnog vozila kao i putnica u njegovu vozilu, 56-godišnja državljanka Srbije.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli 16 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija od 2,15 g/kg zabilježena je kod 42-godišnjeg vozača osobnog vozila u Ivankovu, Gorjani, koji je zatečen, u nedjelju, 13. studenog, oko 00,20 sati. Za trajanja akcije povodom Martinja 11./12. studenog, zatečen je jedan vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu, od 1,13 g/kg. Zbog nedopuštene koncentracije alkohola u organizmu, šest vozača smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Stacionarne kamere zabilježile su 38 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, od čega najviše snimaka, 22, u Starim Mikanovcima.