Nedostatak sna loše utječe na zdravlje

Od ranije je poznato kako je san iznimno bitan za normalno funkcioniranje čovjeka i njegovo zdravlje što su potvrdila i najnovija istraživanja finskih znanstvenika koja ukazuju koliko nedostatak sna može loše utjecati na zdravlje. Njihova je studija objavljena je u časopisu Scientific Reports prema kojoj već i kratko razdoblje s nedovoljno sna može imati loš utjecaj na zdravlje, a što može u konačnici potaknuti i kardiovaskularne probleme.

„Eksperimentalna studija potvrdila je da samo tjedan s manjkom sna dovoljan da se počne mijenjati tjelesni metabolizam i imunološki odgovor”, rekla je finska znanstvenica Vilma Aho, dodajući da njezin tim dodatnim studijama namjerava šire istražiti tu poveznicu.

Do rezultata su došli eksperimentalnom i epidemiološkom analizom. Za onu eksperimentalnu angažirali su 21 sudionika koji su pet noći spavali u laboratorijski kontroliranim uvjetima. Za 14 sudionika san je ograničen na četiri sata svake noći, a ostalih sedam spavalo je dovoljno. Tijekom studije svima su izvađeni uzorci krvi i analizirani na aktivnost gena i razinu lipoproteina. Kod osoba s nedostatkom sna otkrivena je smanjena aktivnost u genima odgovornim za regulaciju razine kolesterola. U epidemiološkoj analizi korišteni su podaci 2739 osoba iz dviju ranijih studija koji su, među ostalim, odgovarali na pitanja o tome osjećaju li da spavaju dovoljno i također su im uzeti uzorci krvi za analizu.

HINA.HR/IVAN MATIĆ