Obilježena 25. obljetnica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika

BOROVO, U spomen na dvanaestoricu pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi napali iz zasjede i ubili 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu, vijence podno spomen obilježja u središtu Borova položii su i svijeće zapalili članovi obitelji ubijenih policajaca te državna i druga izaslanstva.
“Ovdje je istina. U ovome selu. U ovom selu se dogodio neki novi Srb, Ustanak nezaštićenog srpskog naroda. Od koga?”, zapitao je u govoru predsjednik Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata “Krpelj” Vinkovci, saborski zastupnik Stevo Culej.
Također je zatražio da ukloni natpis ispod spomenika Vukašinu Šoškočaninu koji se nalazi u središtu Borova, a na kojem piše kako se u Borovu “visoko srpske zastave viju, na srpskoj zemlji”, a koji, kako je kazao, omalovažava žrtvu redarstvenika te cijei hrvatski narod..

“Pogibija dvanaest ovih redarstvenika svima teško pada, a mi moramo i dalje živjeti. Moramo živjeti u Domovini u kojoj je razrorna politika detuđmanizacije u proteklim godinama dovela zlo. Međusobna netrpeljivost prasla je. Svjetonazorno smo se podelili. Nemamo ili imamo manjak naših nacionalnih osjećaja i domoljublja i što trebamo učiniti? Moramo opet skupiti glave zajedno i ići u pobjedu da bi stvorili bolji život”, poručio je u govoru izaslanik predsjednice Republike, umirovljeni general Mladen Markač.

Po riječima potpredsjednika Hrvatskog sabora Ivana Tepeša, zastrašujuća je pomisao da se jedan takav zločin mogao dogoditi pred kraj dvadeset stolječaća i to u srcu civilizirane Europe.

“Zato smo se ovdje i ove godine okupili, radi istine i da bismo još jednom zatražili da krivci odgovaraju za smrt naših redarstvenika”, rekao je Tepeš.

U ime Vlade govorio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekavši kako su u Borovu ubijeni oni koji su željeli hrvatsku slobodu.
“Velikosrpska politka je na ovom mjestu išla mržnjom protiv slobode i života. To je istina koja se jednostavno treba znati, ne zbog osvete nego zbog mira i tolerancije i pravde kako bi oni koji su ovaj zločin počinili zbog njega i odgovarali”, kazao je Orepić.

Molitvu za ubijene redarstvenike predvodio je vojni ordinarij u miru, mons. Juraj Jezerinac.

Do spomen obilježja, sudionici obilježavanja došli su u tradicionalnom mimohodu od ulaska u Borovu noseći stijegove i fotografije ubijenih policajaca.

Policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.) ubijeni su iz zasjede, nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu su ranjena 23 policajca.

Misa zadušnica služena je u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebije i Poliona dok će se na stadionu HNK Cibalije održati se atletske utrke – njih dvanaest u spomen na svakog od ubijenih redarstvenika, u okviru Memorijala dvanaest redarstvenika.

ĐURO KARALIĆ