Najsigurnija mjesta na svijetu u slučaju Trećeg svjetskog rata

S najnovijim zahlađenjem  odnosa između SAD-a i Rusije i zveckanjem oružja britanski The Sun objavio je tekst s listom devet najsigurnijih mjesta u slučaju Trećeg svjetskog rata.

1.Island

Vjerojatno najsigurnija lokacija na listi. Island je stotinama kilometara daleko od bilo koje potencijalne mete u nuklearnom ratu. Vrlo vjerojatno ne bi bio pogođen niti jednim projektilom niti bi do njega doprla radijacija od pogođenih gradova u Europi ili Sjevernoj Americi. Uz to Island ima još dvije velike prednosti. Prva je da se radi o ribarskoj naciji koja ne bi ostala bez izvora hrane u slučaju globalnoga rata. Druga je da se radi o državi s značajnim izvorima geotermalne energije, koja ne ovisi o Sunčevoj energiji i ne bi stoga bila značajnije pogođena nuklearnom zimom koja bi uslijedila.

2.Otok Lewis

Ovaj škotski otok samodostatna je zajednica koja se nalazi tri sata plovidbe daleko od kopnenog dijela Škotske. Radi se o ugodnom mjestu za život koje ne privlači pažnju velikih sila.

3.Antarktika

Iako je cijelu godinu tamo prohladno preživljavanje je moguće ukoliko posjedujete potrebne vještine. Najveća prednost je što će ju sve sile koje sudjeluju u ratu gotovo sigurno ignorirati.

4.Kansas City

Najbolje mjesto u slučaju ne-nuklearnog rata. Radi se o gradu koji je okružen s plodnim oranicama koje je lako braniti od potencijalnih napadača.

5.Yukon

Ovo je jedna od najudaljenijih provincija u Kanadi koja se nalazi daleko od svih potencijalnih meta. Dodatna prednost je što se radi o lokaciji punoj rudnih bogatstava, divljači, a što bi moglo osigurati i hranu i prirodne resurse za ponovno pokretanje civilizacije.

6.Cape Town

Najbogatiji grad Južnoafričke republike ima sve prednosti tipične urbane sredine dok istovremeno ne predstavlja stratešku metu niti jednoj od nuklearnih sila.

7.Guam

Lako branjiv otok s vojnom bazom. Radi se o jednoj od najboljih lokacija za preživljavanje globalnog sukoba.

8.Bern

Švicarska je država koja je neutralna već nekoliko stoljeća. Glavni grad Švicarske lako je branjiv, nastanjen je vojnim rezervistima i poput svih ostalih dijelova te države nedaleko od skloništa koja bi mogla spasiti brojne živote u slučaju napada.

9.Tristan da Cunha

Ovo otočje jedno je od najudaljenijih mjesta na Zemlji, i popularno mjesto za ribarenje. Postoje puno gora mjesta gdje bi mogli dočekati kraj svijeta od tropskog otočnog raja usred ničega.

THE SUN/IVAN MATIĆ

Foto: Surfer.hr