Predstavljena knjiga „Sveti trag cibalskih martira“ Anice Bilić

VINKOVCI, U dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima, predstavljena je knjiga „Sveti trag cibalskih martira“ dr.sc. Anice Bilić, znanstvene savjetnice i upraviteljice HAZU – Centra za znanstveni rad u Vinkovcima.

Anica Bilić u knjizi “Sveti trag cibalskih martira” interpretira tekstove o ranokršćanskim, srijemskim mučenicima svetomu Polionu, Donatu, Romulu, Silvanu, Venustu i Hermogenu. Uz poznate svece Euzebija i Poliona, u starim latinskim tekstovima autorica je ušla u trag još dvojici javnosti nepoznatih mučenika, Venusta i Hermogena, ubijenih u Cibalama u Dioklecijanovu progonu 304. godine

“Tekst “Djela svetoga Donata, Romula, Silvana, Venusta i Hermogena” prvi put je preveden na hrvatski jezik budući da se nalazi u starom izdanju Acte sanctorum, nedostupne javnosti”, navodi autorica.

Anica Bilić filološki analizira tekstove Muke svetoga Poliona i Djela svetoga Donata, Romula, Silvana, Venusta i Hermogena promatrajući promjene u pisanoj kulturi počevši od rukopisnoga zapisnika rimskoga sudskog procesa na pergameni 304. preko prijepisa pasije i acte za liturgijske potrebe ranokršćanske zajednice u 2. polovici IV. stoljeća, uvrštavanja u srednjovjekovne rukopisne knjige i zbirke do tiskarskim strojem otisnute pasije u novovjekovnim knjigama i martirologijima pa sve do suvremenih digitalnih zapisa na tvrdom disku ili CD-u i digitaliziranih baza podataka.

“Knjiga Anice Bilić “Sveti trag cibalskih martira” vrijedan je prinos književnoj znanosti i klasičnoj filologiji jer je kasnoantička panonska martirska hagiografija poprilično zanemarena premda je vrlo značajna po svojoj važnosti i starini u okrilju europske hagiografije”, ocjenio je akademik Dubravko Jelčić.

U predstavljanju knjige, uz autoricu i akademika Jelčića sudjelovao je  i msgr. Luka Marijanović.

U glazbenom programu nastupile su učenice glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci uz klavirsku pratnju.

ĐURO KARALIĆ