Prezime HORVAT najčešće prezime u Hrvatskoj

Prema istraživanjima češkog lingvista, matematičara i umjetnika Jakuba Mariana najpopularnije prezime u Hrvatskoj je prezime Horvat koje je u doba Hrvatsko-ugarskog kraljevstva pripisano Hrvatima. Interesantno je i kako je prezime Horvat najpopularnije prezime i u Slovačkoj. Isto istraživanje pokazalo je i kako je u Hrvatskoj prilično često prezime Novak koje je inače najpopularnije u čak tri europske države – Slovenija, Poljska i Češka. Prezime Ivanov najčešće je prezime u Bugarskoj, Bjelorusiji i Estoniji. U Srbiji najčešće prezime je Jovanović, u BiH Hodžić, u Crnoj Gori Popović, a u Makedoniji Stojanovski.

“Proveo sam brojne sate guglajući, pokušavajući pronaći statistike na jeziku kojim govorim (jer naravno ne govorim svim jezicima država koje su na mapi) i prevodio uz pomoć rječnika. Polazna točka bio mi je članak na Wikipediji, no brojni podaci iz njega nisu imali navedeni izvor ili su naprosto bili potpuno krivi tako da sam uvijek tražio primarni izvor”, rekao je Jakub Marian govoreći o svome istraživanju.

Međutim, većina toga što se može naći na internetu je, kako je rekao, netočno ili nepotpuno pa se nekoliko manjih grešaka potralo i na karti. Tijekom istraživanja pokušao je pronaći i odgovarajuće prijevode prezimena pomoću etimoloških i genealoških rječnika, a uz karte dao je i legendu. Tako crvena boja na karti pokazuje prezimena koja su temeljena na svojstvima poput velik ili nov. Smeđa boja pokazuje prezimena temeljena na profesiji, a plava temeljena na imenu oca. Na karti su svijetlo plavom bojom označene države gdje su najčešća prezimena temeljena na mjestu porijekla, a zelena po prirodi.

NET.HR/IVAN MATIĆ