25. godina od ustrojstva 3. GBR “Kune”

VINKOVCI, U povodu 25. obljetnice ustrojstva 3. gardijske brigade “Kune”, osnovane 29. travnja 1991. godine, u Vinkovcima je održan stručni skup “Domovinski rat – istinom protiv zaborava” koji su organizirali Udruga ratnih veterana “Kune” Vinkovci, vinkovački Ogranak Matice hrvatske te vukovarska podružnica Hrvatske matice iseljenika, a na kojem je još jednom skrenuta pozornost za veliki značaj koji je 3. GBR dala u stvaranju i obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

“Brigada je osnovana po zapovijedi vrhovnog zapovjednika predsjednika dr. Franje Tuđmana, iz specijalnih postrojbi MUP-a, te je bila jedna od četiri brigade HV, koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani Domovine i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova Republike Hrvatske. Prema tadašnjem ratnom ustroju, brigada je ustrojena od četiri pješačke bojne, jedne postrojbe potpore, i pristožerne postrojbe”, podsjetio je ratni načelnik Stožera 3. gardijske brigade, umirovljeni brigadir Zdenko Čuljak.

Čuljak je naveo kako je kroz brigadu prošlo oko 10.000 branitelja, poginulo je njih 368, a ranjeno više od tisuću dok se među nestalim još nalazi 16 pripadnika brigade čiji su pripadnici prošli gotovo sva ratišta, od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, preko zapadne Slavonije, Posavine, do operacija Bljesak i Oluja.

“Ponosan sam što je 3. gardijska brigada osnovana upravo u Vinkovcima, u danima općehrvatskog zanosa i entuzijazma koji nam je itekako potreban i danas”, poručio je u prigodnom govoru vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić rekavši kako su Hrvatsku 1991. godine obranili obični, mali ljudi te bi stoga svatko tko je sudjelovao u obrani trebao biti iznimno ponosan na svoj doprinos u stvaranju hrvatske države.

Sudionike skupa pozdravio je u ime vukovarsko-srijemskog župana, Dražen Milinković ukazavši na značaj potrebe širenja istine o Domovinskom ratu.

Nakon pozdravnih govora, uslijedio je niz stručnih izlaganja na temu Domovnskog rata, a među izlagačima bio je i voditelj vukovarskog Centra Instituta društevnih znanosti “Ivo PIlar” Dražen Živić koji je, govoreći na temu demografskih gubitaka Vukovarsko-srijemske županije u Domovinskom ratu, ustvrdio kako je sadašnje, nepovoljno demografsko stanje u toj županiji svojim velikim dijelom upravo posljedica ljudskih gubitaka u Domovinskom ratu.

“Ono što se može reći na temelju dostupnih podataka je da se ratni mortalitet u Vukovarsko-srijemskoj županiji kreće na razini 5.800  poginulih i nestalih osoba što je u odnosu na ratni mortalitet u Hrvatskoj pet puta više”, kazao je Živić rekavši kako iz svojih domova tijekom agresije bilo protjerano oko 65.000 stanovnika Vukovarsko-srijemske županije od kojih se tek jedan dio i vratio.

Po njegovim riječima, Vukovarsko-srijemska županija demografskim gubicima vezanim uz Domovinski rat izgubila je oko 40.000 stanovnika između 1991. i 1995. godine.

“Riječ je o velikim i teško nadoknadivim gubicima”, ocjenio je Živić.

Povodom osnutka 3. gardijske brigade, koja je za svoja postignuća tijekom ratnih operacija odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom kneza Domagoja, na Gradskom groblju u Vinkovcima u subotu će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće dok će u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona biti služena misa zadušnica.

ĐURO KARALIĆ