Obilježene obljetnice stradanja na Ovčari i Veleprometu

Foto: vukovar.hr

VUKOVAR, Prigodnim komemorativnim programom Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vukovar, na mjestu masovne grobnice na Ovčari u nedjelju je obilježena 25. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi odveli 19. studenoga 1991. nakon okupacije grada iz vukovarske bolnice, te ih ubili 20. studenoga na tome poljoprivrednom dobru, udaljenom pet kilometara od Vukovara.

Pročitana su imena svih 200 žrtava s Ovčare, a prije toga su vijence podno Spomen-obilježja nedaleko od masovne grobnice položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

Među brojnim Vukovarcima koji su došli odati počast žrtvama Ovčare bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te ministar branitelja Tomo Medved.

“Odgovornost je svih nas, posebno prema obiteljima, da nestale osobe budu pronađene, a počinitelji strašnog zločina kažnjeni”, rekao je Medved.

Pog geslom „Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga“, do mjesta masovne grobnice na Ovčari u hodnji su od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata došli članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća također odali počast žrtvama.

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga.

Tijekom prijepodneva Vukovarci su odali počast i žrtavama ubijenim u zarobljeničkom logoru u Veleprometu.
Večeras će misom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile – žrtve Ovčare u Crkvi Kraljice mučenika u Vukovaru biti i okončan program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.
Đuro Karalić
Foto: nasastvarnost.hr