Napreduju radovi na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci dobro napreduje, do sada su završeni radovi na izgradnji podruma i prizemlja te prve i druge etaže, kao i stropnih ploča, a izvedena je i konstrukcija na pročelju za staklenu fasadu.

Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 48 milijuna kuna, a do sada su odrađeni radovi u vrijednosti od 18 milijuna kuna. Veliku potporu u izgradnji nove knjižnice Vinkovci imaju u Vladi Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvu kulture i medija koje je sufinanciralo ovaj projekt s 9 milijuna kuna u prošloj i 5 milijuna kuna u ovoj godini.

„Vrlo brzo ćemo imati opremljenu novu knjižnicu koja će biti mjesto znanja i društvenih zbivanja, koja će uljepšati središte grada, ali i doprinijeti našem obrazovnom sustavu. Moram zahvaliti na potpori Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću odnosno Ministarstvu kulture i medija koje je od ukupno do sada uloženih 18 milijuna kuna sudjelovalo s 14 milijuna kuna. Siguran sam kako ćemo i nadalje imati ovako značajnu pomoć u realizaciji ovog velikog projekta. Vinkovci će uskoro dobiti modernu, multifunkcionalnu zgradu knjižnice koja će kao kulturno i informacijsko središte grada i šire okolice biti na ponos svim našim sugrađanima“, rekao je prilikom današnjeg obilaska radova na novoj zgradi knjižnice gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Naglasio je i kako je zadovoljan dinamikom radova te kako će nova knjižnica biti otvorena za dvije godine.

Knjižnica u Vinkovcima postoji dugih 146 godina, najstarija je gradska ustanova te ima funkciju matičnosti za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije. U obilasku radova gradonačelniku se danas priključio i župan Damir Dekanić koji je ovom prigodom istaknuo kako Vinkovci prije svega trebaju i zaslužuju jedan ovakav prostor.

„Trebalo je dosta hrabrosti ući u ovako veliki projekt, naročito ako znamo da uvijek ima i onih koji su protiv. No, na svima je da prate kako se i šta radi, a na kraju i da pohvale kada nova knjižnica bude otvorena i kada bude na usluzi građanima Vinkovaca i cijele županije“, rekao je Dekanić.

Na lokaciji na kojoj je niknula nova zgrada knjižnica se u Vinkovcima nalazila od 1897. godine. U Domovinskom ratu potpuno je uništena granatiranjem i od tada djelatnici i korisnici borave u neadekvatnim uvjetima.

„Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ima 7.000 članova, prošle godine smo imali preko 150 raznih događanja, a trenutni prostori ne zadovoljavaju niti one minimalne uvjete. U novoizgrađenoj zgradi, osim posudbe knjiga, tiskovina i druge građe, imat ćemo i mogućnost predstavljanja knjiga i autora, rada korisnika u čitaonicama, organizacije izložbi, provedbe kreativnih radionica za školsku djecu i mlade, korištenja multimedijalnih i brojnih drugih sadržaja koje u ovom prostoru nismo u mogućnosti provoditi“, objašnjava ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić.

Kada je o samoj zgradi riječ, zanimljivo je kako će su u prizemlju nalaziti kafić, poslovni prostori, garderoba i info pult, dok će na prvom katu biti kutak za roditelje, prostorije za djecu, mlade, slijepe i slabovidne te posudbeni odjel i uredi. Na drugom katu nalaze se prostorije za administraciju i studijski rad te prostor za radionice i provođenje raznih programa.