Pronađen vozač koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo motociklista. Vozio s 1,40 promila alkohola u krvi

Foto: PU Vukovarsko - srijemska

VINKOVCI, U protekla 24 sata na području PU  vukovarsko-srijemske dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti. Prva, u kojoj je smrtno stradao biciklist, dogodila se na državnoj cesti D-55, na dionici Vinkovci-Županja, oko 18,40 sati.

Očevidom, kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva Vinkovci, utvrđeno je kako nepoznati vozač, krećući se nepoznatim vozilom desnom prometnom trakom državne ceste D-55, nije prilagodio brzinu kretanja gustoći prometa te dolaskom pred ulaz u Vinkovce, prednjim desnim dijelom vozila, bez uporabe radne kočnice, naletio na zadnji dio bicikla kojim je u istom smjeru upravljao 54-godišnji biciklist iz Privlake i pritom na sebi imao reflektirajući prsluk. Nakon udara, nepoznati vozač, bez zaustavljanja radi pružanja pomoći biciklistu, nastavlja s kretanjem u smjeru Vinkovaca. Uslijed posljedica udara, biciklist je preminuo na mjestu događaja. U 22 sata u Vinkovcima policijski službenici pronašli su vozilo i muškarca kojeg se sumnjiči da je izazvao ovu prometnu nesreću. Muškarac je uhićen, a vozilo prevezeno u prostor policije radi provođenja daljnjeg kriminalističkog istraživanja. Ispitivanjem prisutnosti alkohola i opojnih droga u organizmu uhićenika utvrđena je prisutnost alkohola od 1,40 g/kg te opojne droge amphetamin. Glede utvrđivanja koncentracije alkohola u krvi i prisutnosti opojnih droga u trenutku prometne nesreće u prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije izuzeti su uzorci krvi i urina.

Oko 19,45 sati dogodila se druga prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđen biciklist. Naime, 53-godišnjak iz Tordinaca s prisutnošću alkohola u organizmu (2,47 g/kg) upravljao je tehnički neispravnim biciklom te dolaskom pred obiteljsku kuću, skretanjem s kolnika na kolni prilaz gubi ravnotežu i slijeće u odvodni kanal. Pri padu je teže ozlijeđen, a utvrđeno je i kako za vrijeme upravljanja biciklom nije koristio reflektirajući prsluk niti odjeću s reflektirajućim oznakama.

U ponedjeljak, 25. listopada, 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio je policiji kako je putem Facebook stranice „Electric 3 Wheel Scooter“ dogovorio kupnju električnog tricikla na akcijskom sniženju od 80% po cijeni od 109,99 eura. Tijekom telefonskog razgovora s prodavateljem, 60 godišnjak je dao podatke o svojim bankovnim karticama i nekoliko verifikacijskih kodova. Ubrzo nakon toga, u aplikaciji mobilnog bankarstva, ustanovio je da je s njegovog računa izvršeno ukupno pet transakcija, tri isplate na digitalni novčanik i dvije na račun kladionice počinitelja, čime je oštećen za iznos od gotovo 10.000 kuna ukupno.

„Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranica. Budite oprezni kad primite telefonske poziv. Nemojte pretpostavljati da je pozivatelj/prodavatelj legitiman samo zato što ima facebook stranicu ili vaše osnovne podatke. Da biste potvrdili njihov identitet, potražite telefonski broj organizacije i izravno ih kontaktirajte. Ne dajte svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Nemojte dijeliti kartični PIN ili lozinku za online bankarstvo. Vaša banka to nikada neće tražiti telefonom. Ukoliko ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta te prijavite svojoj banci“, izvijestili su iz PU Vukovarsko – srijemske.