Održana sjednica Gospodarskog vijeća na kojoj su prezentirani problemi tvrtki uzrokovanih epidemijom

Foto: Županijska komora Vukovar

VUKOVAR, Na 8. sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar članovima su prezentirani problemi u poslovanju tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije uzrokovani epidemijom Korona virusa te prijedlozi HGK povezani s epidemijom. Istaknuto je kako je HGK i Županijska komora Vukovar promptno reagirala i kontinuirano predstavljala vezu između poduzetnika i nadležnih institucija, te je sve informacije o novim uvjetima kao i mogućnostima potpora prosljeđivala tvrtkama odmah po njihovoj objavi, a s druge strane zahtjeve i probleme poduzetnika uobličavala u konkretne prijedloge za postupanje nadležnim tijelima. HGK je veliki broj konkretnih zahtjeva postavila pred nositelje javnih politika od kojih je najveći dio bio i usvojen, a zbog činjenice kako je bilo riječi o realnim i ostvarivim zahtjevima.

Potpore tvrtkama za zadržavanje radnih mjesta zbog epidemije Korona virusom predstavili su predstojnik HZZ područnog ureda Vinkovci Dražen Jerković i Julijana Martinović. Osvrnuli su se i na prošlo razdoblje i zadovoljstvo poduzetnika na brzom reagiranju i brzoj isplati sredstava. Kako je rečeno u prošlom razdoblju (mjesec ožujak do svibanj) isplaćeno je 135 milijuna kuna potpore za mjeru očuvanja radnih mjesta za područje naše županije koju je koristilo 2 tisuće poslodavaca za 16 tisuća radnika. Od 1. srpanja ide mjera i za mikro poduzetnike, a uvode se i dvije nove mjere – potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj i skraćivanje radnog vremena.

Aktualnosti u programima HBOR-a nazočnima je prezentirao Boris Čagalj, inače voditelj Područnog ureda za Slavoniju i Baranju HBOR-a. Trenutno su aktualne dvije nove mjere: mogućnost reprogramiranja i moratorija na kredite, te krediti za likvidnost po specijaliziranim programima za određene djelatnosti.

Na samom kraju sjednice, nazočni članovi jednoglasno su usvojili novi Poslovnik o radu Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar, koji je promijenjen samo u manjem dijelu, a zbog usklađenja istoga sa poslovnicima drugih županijskih komora.