SDP traži ukidanje državne mature za ovu godinu

Foto: Đuro Karalić
ZAGREB, SDP Hrvatske iznio je prijedlog mjera vezanih uz obrazovanje, a između kojih predlaže i da se ove godine ukine polaganje državne mature.

“Svjesni smo da u ovim posebnim okolnostima djeca i njihovi roditelji osjećaju veliko nezadovoljstvo zbog neizvjesnosti. Svakodnevno primamo upite zabrinutih i bijesnih roditelja koji nisu zadovojni kako sustav nastave funkcionira online i traže odgovore na ključna pitanja o završetku školske godine, hoće li biti državne mature i kako će se vršiti upis na fakultete,” rekao je na konferenciji za novinare održanoj danas predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuvši da je velik problem roditelja to što su djeca već izgubila više od mjesec dana nastave zbog štrajka učitelja.

Upozorio je, također, da kod provođenja online nastave sva djeca nemaju jednake uvjete, jer nemaju jednako dobra računala, dobru internet vezu, a nažalost pojedina djeca u Zagrebu i okolici zbog potresa nemaju više ni vlastiti dom. Ističe, bilo bi nepravedno provesti državnu maturu s obzirom na to da sva djeca nemaju jednake uvjete za učenje i polaganje mature. 

“Zato mi u SDP-u idemo s Prijedlogom izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Tražimo ukidanje državne mature, ali samo za ovu školsku godinu. Kao i da se završnost srednje škole stječe zaključivanjem ocjena. Ovom mjerom ćemo, između ostaloga, uštedjeti i nekoliko desetaka milijuna kuna što je u ovom trenutku izuzetno bitno. Također, apeliramo na to da se olakša upis na fakultet. Vjerujem da će Sveučilišta koja imaju autonomiju donijeti najbolju moguću Odluku, vodeći računa o specifičnom trenutku u kojem se Hrvatska nalazi i o interesima djece,” rekao je Bernardić. 

SDP-ovci od Ministarstva očekuju da osigura da učenici 4. razreda godinu završe zaključivanjem ocjena, da se potpiše sporazum s fakultetima da pod jednakim uvjetima sa što manje stresa upišu fakultete. Također, traže smanjenje cijena ili čak potpuno ukidanje plaćanja studentskih domova, plan obnove svih obrazovnih ustanova u Gradu Zagrebu, kao i da Ministarstvo hitno povuče uputu u kojima od ravnatelja traže protuzakonito djelovanje kršenja radničkih prava. Bitno je i kroz zakonske izmjene osigurati da se zaključe ocjene, ako to neće biti moguće fizički u školama.