U Otoku otvoren Odjel fizikalne medicine vinkovačke bolnice

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Ministar u Vladi RH Mario Banožić i gradonačelnik Otoka Josip Šarić otvorili su u Otoku Odjel fizikalne medicine. Odjel se nalazi u nekadašnjem objektu Hrvatskih šuma koji je još prije 15-ak godina Grad otok kupio s namjerom da se tu smjesti i odjel pedijatrije. U tome nisu uspjeli ali jesu u tome da dobiju, u suradnji s Općom županijskom bolnici Vinkovci, Odjel fizikalne medicine što će značiti iznimno puno građani iz toga dijela županije koji sada više neće morati do Vinkovaca na terapije.

„Nećemo stati na ovome jer želimo svojim građanima omogućiti bolji i kvalitetniji život. Planiramo dalje razvijati što bolje uvjete za zdravstvo. U planu nam je i izgradnja Doma umirovljenika za dobro građana Otoka i okolice. Cilj nam je približiti i pojednostaviti usluge bolnice ali i pomoći i bolnici i našim građanima“, rekao je Šarić.

Ministar Banožić kazao je kako su ovakvi projekti mogući jer je došlo do decentralizacije sredstava pa je tako općinama, gradovima i županijama ostalo osjetno više novca s kojima se mogu realizirati razni projekti. Podsjetio je i na Projekt Slavonija rekavši kako je kroz njega osigurano za 5 slavonskih županija 18,7 milijardi kuna od kojih je do sada ugovoreno 65% ili oko 12,8 milijardi. Od toga u Vukovarsko – srijemskoj odlazi 3 milijarde kuna.

„Cilj nam je da u kontinuitetu osiguramo sredstva za Slavoniju tako da se 5 slavonskih županija nađe unutar proračuna EU, odnosno da slavonske županije dobiju svoju „kućicu“ u EU proračunu“, rekao je Banožić.

Ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić kazao je kako se radi o iznimno važnom projektu koji će usluge vinkovačke bolnice približiti korisnicima.

„Svi koji dolaze u vinkovačku bolnicu znaju koliki je pritisak na Odjel fizikalne medicine, a on će kako nam je stanovništvo sve starije biti sve veći. Na ovaj način svi će biti zadovoljni jer se više neće morati toliko čekati, a i korisnicima iz Otoka i ovoga dijela županije usluga će biti puno bliža“, rekao je Šporčić.

Župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić kazao je kako je Otok najmlađi grad u županiji koji se unatoč tome po brojnim aktivnostima ističe. Prema njegovim riječima ovo je projekt koji će biti od velikoga značaja za sve stanovnike.

Tijekom posjete Otoku ministar Banožić je Gradu Otoku darovao zemljište u vlasništvu RH koje se nalazi na mjestu stare ciglane. Radi se o zahtjevu koji je Grad otok poslao prije 5 godina, a  koji je sada realiziran. Zemljište je površine 32.000 kvadrata i vrijednosti oko 730.000 kuna i biti će iskorišteno za izgradnji sportsko rekreacijskog centra.