Još se nisu stekli uvjeti za proširivanje prava Srba u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Vukovarsko Gradsko vijeće, većinom glasova, odlučilo je danas kako se još uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanje prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru, nakon rasprave u kojoj su se sukobili različiti stavovi vijećnika da bi na kraju o navedenoj temu “ZA” bili vijećnici DP-a, Hrvatskih suverenista, HDZ-a i nezavisni Željko Sabo dok su protiv bili SDSS i DSS, a suzdržan je bio vijećnik HNS-a Nenad Bučko.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da je snošljivost u gradu Vukovara između hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. “Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, lijevo ili desno, mogao bi izazvati napetosti”, kazao je Penava u raspravi o stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine. .

Nije zaboravio spomenuti kako već deset godina osporava rezultate popisa stanovništva iz 2011. godine koji je, po njemu, glavni izvor svih problema i turbulencija kojima je Vukovar bio izložen u proteklim godinama.

Sličnog je stava bio i Vedran Vuleta (Hrvatski suverenisti) koji je kazao da vijećnici Hrvatskih suverenista neće nikada pristati na uvođenje ćirilice u Vukovaru.

 “Vi nikada nećete priznati dvojezičnost bilo što da pokaže popis stanovništva. Priča o dvojezičnosti otpočetka je bila priča većinskog naroda dok se nas manjinu malo toga pitalo”, kazao je Srđan Milaković iz DSS-a rekavši kako je ćirilica i dvojezičnost najrazrađenije pravo koje je teško ignorirati, ali koje se ne nalazi u samom središtu problema čija je srž odnos prema pravima srpske nacionalne manjine u Vukovar.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDSS) kazao je kako se današnja odluka ne razlikuje od dosadašnjih po pitanju je su li se stekli uvjeti za proširivanje prava pripadnik srpske nacionalne manjine u Vukovaru što govori u prilog tezi da se do sada puno toga nije učinilo u Vukovaru na poboljšanju međunacionalnih odnosa. “Izražavam nezadovoljstvo što se nije više učinilo do sada na tom području kao i što je sama odluka prebačena na Grad Vukovar. Što godi pokazao ovogodišnji popis stanovništva ne vjerujem da će Gradsko vijeće promijeniti svoj stav”, kazao je Kolar.

 U ime Kluba vijećnika HDZ-a, vijećnik Nikola Mažar zamjerio je gradskoj vlasti što ništa nije učinila da se stvari u Vukovaru preokrenu u pozitivnom smislu. “U proteklih godinu dana bili smo pozornica fizičkih obračuna i nasrtaja među mladima, napada na učenike i nastavnike. Najgore je što se u tih godinu dana promijenio mentalni skup građana na način da su se osjećali nesigurniji nego 1998. u vrijeme povratka”, kazao je Mažar. Replicirao mu je gradonačelnik Penava rekavši kako je čudno da mu to spočitava “netko koje je prije nekoliko godina u Vukovaru organizirao dvije kolone sjećanja i ne živi u Vukovaru”. Mažar mu je pak poručio da je pitanje koga više nema od njih dvojice u Vukovaru, aludirajući na činjenicu da je Penava nedavno izabran za predsjednika Domovinskog pokreta i da će ta pozicija podrazumijevati njegovo često izbivanje iz Vukovara.

 U završnoj riječi, predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo (nezavisni) pozvao je vijećnike i sukobljene političke opcije na međusobni razgovor i toleranciju rekavši kako je za njega poznavanje ćirilice korak naprijed. “Ne smijemo se bojati toga bogatstva”, kazao je Sabo.

Gradsko vijeće Vukovara, svakog listopada, prema odluci i naputcima Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.