Na stradalom području situacija se stabilizira, oštećeno između 10 i 15 tisuća objekata

Foto: Đuro Karalić

Stanje na području pogođenom olujnim nevremenom poboljšava se iz dana u dan, sve operativne ekipe su na terenu i kroz nekoliko dana trebalo bi biti uspostavljeno i normalo napajanje električnom energijom na cijelom području, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u kampu operativnih snaga civilne zaštite postavljenom u Andrijaševcima.

“Nadamo se da neće biti više onakvog nevremena. Situacija se polagano stabilizira, a procjena je da je oštećeno između 10.000 i 15.000 objekata”, rekao je na konferenciji za novinare vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Po njegovim riječima, najzahtjevniji dio je bio dovesti u normalno stanje prometnice te uspostaviti napajanje električnom energijom s obzirom da je prvi dan oluje bez struje bilo 27.000, a danas ih je 470.

Također je naveo kako je nevrijeme odnijelo i jedan ljudski život, a 10 osoba je ozlijeđeno od kojih dvoje teže. Novi slučaj dogodio se jutros u Andrijaševcima gdje je muškarac pao s krova.

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je svima koji su se uključili u pomoć stradalom području, rekavši kako je na području devet vukovarsko-srijemskih općina i dva grada trenutačno angažirano 200 pripadnika Hrvatske vojske i 500 pripadnika ostalih žurnih službi.

“Što se tiče vojske mi ćemo i dalje raditi na osiguranju prometne infrastrukture koja treba osigurati pristup HEP-u i ostalim službama kako bi se osigurali uvjeti za život”, poručio je Banožić.

„Na terenu je angažirano 700 pripadnika sustava civilne zaštite, djelatnika komunalnih poduzeća i drugih tvrtki. Prvenstveno se radi na uspostavi infrastrukture, odnosno prometnica i opskrbe električnom energijom”, kazao je kratko Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek.