Oštećene škole u funkciji bi trebale biti do početka školske godine

Foto: Đuro Karalić

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs posjetio je danas škole na stradalom području u Vukovarsko-srijemske županije obećavši pomoć u sanaciji šteta koje je na školskim objektima, posebice u Županji i Gradištu, prouzročilo olujno nevrijeme proteklog tjedna.

Kazao je da će Vukovarsko-srijemska županija, kada se govori o postupku obnove, kao osnivač uputiti zahtjev prema Uredu za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva sa zamolbom od izuzeća zbog hitnosti postupka.

“Ako je potrebno raditi izuzeća, onda je to kod ovakvih situacija s obzirom na to da se radi o školskim objektima. Duboko sam uvjeren da će uz sve napore županije i ravnatelja sve tri škole koje su ovdje, nastava biti redovita i bez ikakvih privremenih rješenja”, kazao je Fuchs u Županji tijekom obilaska zgrade u kojoj su smještene Gimnazija te Tehnička i Obrtnička škola.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, za obnovu srednjoškolske zgrade u Županji, postoji privremeni i konačni plan. “Konačni plan pretpostavlja da se temeljem stručnog projekta i troškovnika ide u nabavu ili da se traži izuzeće od nabave zbog žurnih rokova kako bi učenici 4. rujna krenuli u školu, a do tada će rješenje biti takvo da će se napraviti drvena konstrukcija koja bi trebala zaštiti sam objekt”, pojasnio je Dekanić.

Kazao je i kako je na području županije oštećeno 27 školskih objekata.

“Naš cilj je da saniramo srednji greben krovišta kako bi spasili dio škole koji pohađaju učenici Tehničke i Obrtničke škole. Riječ je o oko 700 četvornih metara krovišta koje je olujno nevrijeme odnijelo”, rekao je ravnatelj županjske Gimnazije Ivica Miličević.