MUP završio izgradnju i opremanje Tranzitnog prihvatnog centra u Tovarniku

ZAGREB, TOVARNIK, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) završilo je s izgradnjom i opremanjem Tranzitnog prihvatnog centra u Tovarniku za što je utrošeno je 27.194.044,88 kuna od kojih je 21.755.235,90 kuna isplaćeno iz sredstava Schengenskog instrumenta, izvjestio je MUP na svojoj web stranici.

Kompleks Tranzitnog centra za prihvat stranaca Tovarnik je izgrađen na parceli površine 15.584,00 četvornih metara i sastoji se od smještajnog i upravnog dijela, pomoćne prizemne građevine u kojoj su spremišta i prostorije za agregat, nadstrešnice za službena vozila, košarkaškog i rukometnog igrališta, dječjeg igrališta, parkirališta i unutarnje prometnice.

Dio za prihvat i smještaj državljana trećih država površine je 1.175 četvornih metara. Na katu se nalaze prostorije za spavanje (14 četverokrevetnih soba, dvije obiteljske trokrevetne sobe) te prostorije za igru djece i knjižnica.

Predviđeni poslovi Tranzitnog prihvatnog centra za strance Tovarnik su provođenje ograničenja slobode kretanja stranaca koji su zatečeni u nezakonitom prelasku vanjske granice Europske unije do njihovog preseljenja u Prihvatni centar za strance ili udaljenja temeljem readmisijskog ugovora. Također, organizira i obavlja preprate radi prisilnih udaljenja  temeljem readmisijskog ugovora u treću susjednu državu te sudjeluje u postupku utvrđivanja identiteta smještenih stranaca.

Centar pruža stručnu pomoć policijskim upravama i postajama kod složenijih slučajeva i prisilnog udaljenja. Centar surađuje i s drugim ustrojstvenim jedinicama Ministarstva, drugim tijelima javne vlasti, međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva, stranim policijama i obavlja druge poslove iz svog djelokruga, navodi MUP.

ĐURO KARALIĆ