Započinje provedba projekta “Dan kao san”

Foto: Udruga Tko se boji sutra još?

VUKOVAR, Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima “Tko se boji sutra još?” Vukovar, uz pomoć Razvojne agencije Vukovar – VURA, započela je s realizacijom projekta pod nazivom „Dan kao san“.

Kako navode iz udruge opći ciljevi projekta su razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju na području Grada Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije kao i povećanje kvalitete socijalnih usluga i kvalitete života te smanjenje socijalne isključenosti djece i mladih s teškoćama u razvoju. Navode i kako kroz projekt planiraju povećati kvalitetu socijalnih usluga kroz organizaciju igraonice za djecu s teškoćama u razvoju, smanjivanje socijalne isključenosti djece s teškoćama u razvoju aktivnim uključivanjem i sudjelovanjem u aktivnostima programa, poboljšanje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju kao i razvoj suradničkih odnosa s Hrvatskim zavodom za socijalni rad, područni ured Vukovar, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vukovarom te zainteresiranim organizacijama civilnog društva na području Grada Vukovara i okolice. Ciljana skupina su djeca s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, kao krajnji korisnici su i njihovi roditelji/ skrbnici/ udomitelji i uža/ šira obitelj. Isto tako osim članova udruge projektu mogu pristupiti sve zainteresirane obitelji.

“Glavna aktivnost projekta je organizacija dnevnih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i edukacije za roditelje/skrbnike/udomitelje. Program je usmjeren na organizaciju slobodnog vremena djece s teškoćama u razvoju izvan redovnih institucija odgoja i obrazovanja ili pružanja socijalne skrbi. Ideja je osigurati djeci s teškoćama u razvoju prostor u kojemu mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme. Projektom se nastoji osnažiti i osamostaliti djecu i mlade s teškoćama u razvoju ispunjavanjem njihovog društvenog života kroz igre i druženja uz razvijanje intelektualnih, kreativnih, motoričkih i komunikacijskih sposobnosti kroz aktivnosti igraonice”, navode iz Udruge.

Predviđeno trajanje projekta je tri godine, 2023. – 2025., a treba napomenuti i kako će sve aktivnosti biti besplatne.