Mladi Vukovarci pozvani na mogućnost da volontiraju u drugim državama

VUKOVAR, U organizaciji PRONI Centra za socijalno podučavanje i Mirovne grupe mladih Dunav iz Vukovara održana je prezentacija Europske volonterske službe – EVS.

„Program je namijenjen osobama od 17 do 30 godina koji žele steći jedno životno iskustvo volontirajući na području EU. Kroz volontiranja u stranim državama koja predstavljamo u ovakvim prezentacijama mladi ljudi mogu steći dodatna znanja vještine, iskustva i edukacije. Program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih“, rekao je Goran Jelinić voditelj Volonterskog centra Vukovar koji djeluje pri PRONI-u.

Pojasnio je da kada se mlada osoba odluči volontirati kroz program Europske volonterske službe može otići na maksimalno godinu dana u drugu državu. S druge strane program omogućuje i stranim volonterima djelovanje na našim prostorima.

„U Vukovaru ima velik broj stranih volontera koji pomažu lokalnoj zajednici primjerice radeći sa djecom, sa osobama starije životne dobi kroz povezivanjem sa ustanovama koje brinu za stare i nemoćne osobe i slično“, rekao je Jelinić.

Dodao je i kako PRONI Volonterski centar Vukovar kontinuirano pruža mogućnost i edukaciju volontiranja na lokalnoj razini kao i da kroz program potiču volontiranje svih dobnih skupina i pružaju mogućnost uključivanja u volonterske akcije koje su organizirane već nekoliko puta u gradu Vukovaru. Između ostalih aktivnosti u planu je organizacija svečanog obilježavanja godišnje dodjele volonterske nagrade 5. prosinca u sklopu Međunarodnog dana volontera.

IVAN MATIĆ