Vukovarski ugostitelji nezadovoljni provedenim natječajem za ishranu djece

VUKOVAR, Skupina od 11 ugostitelja iz Vukovara najavila je na današnjoj konferenciji za novinare kako će se žaliti na činjenicu da je posao ishrane osmaša koji u grad heroj dolaze u okviru škole mira dobila tvrtka iz Vinkovaca. Nezadovoljni vukovarski ugostitelji navode da su na natječaju bile dvije ponude, odnosno, ona njihova i ponuda tvrtke iz Vinkovaca.

“Želimo da se utvrdi zašto je ponuda iz Vinkovaca dopunjavana nakon isteka natječaja. Naime, ta tvrtka je planirala ishranu djece obavljati u Vinkovcima što je suprotno uvjetima natječaja pa su tek naknadno prijavili objekt u Vukovaru”, rekao je jedan od vukovarskih ugostitelja Jure Marić.

Dodaje i kako je tvrtka iz Vinkovaca imala ponudu koja je milijun kuna niža od njihove ali i da je osnovno pitanje zašto je netko dozvolilo dopunjavanje natječajne dokumentacije kada je postojala njihova ponuda koja je bila pravovaljana. Isto tako postavlja i pitanje kakav će biti kvalitet ishrane djece koja dolaze u Vukovar kada se zna da je odobrena ponuda od 15,70 kuna za jedan obrok. Njihova ponuda iznosila je 30,50 kuna. Prema njihovim riječima objekt gdje će se obavljati ishrana djece ispunjava minimalno tehničke uvjete za 85 osoba, a da u dva sata na obrok dolazi i po 600 djece. Lucia Štrobilius ukazuje kako se radi o projektu koji je nastao na ime ratnih stradanja Vukovara, a da sada niti Vukovara niti Vukovaraca nema nigdje.

“Nije korektno prema nama posebno jer nam je kroz razgovore ukazivano da se udružimo i zajedno idemo u natječaj. Rečeno je i da jedna osoba ne može dobiti cijeli posao, a sada se pokazalo drugačije. Na ovaj način ne samo da će izostat nova planirana zapošljavanja nego postoji i mogućnost zatvaranja nekih restorana. U isto vrijeme pekari, mesari i svi ostali koji su bili uključeni u projekt sada ostaju također bez posla”, rekla je Štrobilius.

Nezadovoljan je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako grad stoji iza gradskih ugostitelja te da ne vidi razlog za postojanje Jacvne ustanove u Vukovaru ako ona ne radi u interesu grada i njegovih građana. Komentirajući optužbe o kgoućem pogodovanju jednoj strani tijekom natječaja ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Zoran Šangut kaže kako svatko tko je nezadovoljan može se žaliti.

“Sve je odrađeno po zakonu. Moguće je u svako doba provjeriti i dokumentaciju. Osnovni razlog zašto je prihvaćena ponuda iz Vinkovaca činjenica je da je ona niža za milijun kuna”, rekao je Šangut.

IVAN MATIĆ