Ministar Romić obišao pilot projekt navodnjavanja Biđ-bosutsko polje koji je pri završetku

JARUGE, Nacionalni pilot projekt navodnjavanja Biđ-bosutskog polja najveći je infrastrukturni projekt u sklopu Nacionalnog plana navodnjvanja (NAPNAV), koji se u Hrvatskoj provodi od 2005. godine, a s obzirom da je pilot projekt pri samom kraju, crpnu stanicu Jaruge, nedaleko istoimenog mjesta u Brodsko-posavskoj županiji, obišao je u četvrtak mnistar poljoprivrede Davor Romić.

“Hrvatska danas ima pripremljeno 90-tak projekata navodnjavanja kojima je predviđeno navodnjavanje gotovo 124.000 hektara poljoprivrednih površina i idemo u dobrom smjeru, a treba podsjetiti koko prije desetak godina gotovo nismo imali niti jednog programa navodnjavanja”, kazao je ministar Davor Romić.

Po njegovim riječima, gdje će biti potrebno, Hrvatska će imati izgrađene sustave navodnjavanja ali je uz to potrebno mjenjati i dosadašnje navike te je nužno ići prema dohodovnim poljoprivrednim kulturama jer su sustavi navodnjavanja skupi sustavi da bi stajali neiskorišteni.

Nacionalni pilot projekt navodnjavanja Biđ-bosutskog polja obuhvaća izgradnju dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje u duljini od 14,7 km, čijom će se izgradnjom, osim direktnog izvora vode za navodnjavanje za oko 4.000 ha poljoprivrednih površina u području kanala, osigurati i dohranjivanja vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i/ili umjetnih vodotoka čime će se osigurati preduvjeti za izgradnju više sustava navodnjavanja, ukupnog obuhvata 2.710 hekatra, pojasnio je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Napomenuo je kako je kapacitet crpnih stanica u Jarugi ukupno 5.000 litara vode u sekundi te kako će voda iz Save u kanal biti puštena već za oko dva mjeseca čime će biti dostupna i poljoprivrednim proizvođačima.

“Kanal na kojem se nalaze pumpe izgrađen je u dužini 14,7 kilometara i njime smo se spojili na prirodni tok rijeke Bosut tako da voda odavde može doći do Vinkovaca i dalje prema granici s Srbijom”, naveo je Plišić.

Zadovoljni razvojem projekta za čije dovršenje je potrebno još 48 milijuna kuna koji su i osigurani u ovogodišnjem proračunu Ministarstva poljoprivrede je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

“Objekt na kojem stojimo buduća je prevodnica kanala Dunav-Sava kojim će se osigurati dovoljne količine vode i za navodnjavanje”, rekao je Galić dodajući kako je zgotovljenim projektima navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji pokriveno oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ukupna vrijednost investicije izgradnje dovodnog melioracijskog kanala je oko 491 milijuna kuna, od čega je do kraja 2015. godine realizirano 443 milijuna kuna.

ĐURO KARALIĆ