Ministar Romić: u petak kreće isplata poticaja

JARUGE, Isplata poticaja poljoprivrednim proizvođačima započet će u petak, kako je bilo i najavljeno, potvrdio je ministar poljoprivrede Davor Romić rekavši kako će korisnici poticaja račune moći otvoriti u ponedjeljak i na njima će već biti određen iznos sredstava.

“Isplata će se odvijati određenom dinamikom jer je 850.000 onih koji očekuju poticaje. To se ne može napraviti u jednom danu. Nti u jednom trenutku ništa kasnilo nije jer se cijeli sustav morao prilagoditi novim uvjetima poticaja planiranima za 2015. godinu. Naš plan je da do početka svibnja svi poticaji budu na računima korisnika”, rekao je Romić.

Naveo je kako će poljoprivredni proizvođači s već ido sada splaćenih 75 milijuna kuna predujma i avansa, dobiti ukupno 3,4 milijarde kuna.

“Mislim da je to značajna količina novca. Imao sam značajan senzibilitet i predsjednika Vlade i potpredsjednika i ministra financija da našim poljoprivrednim proizvođačima osiguramo novac koji su imali u protekloj godini, a vidjet ćete da će neki dobiti i značajno više”, kazao je Romić koji je u Jarugama obišao crpnu stanicu u sklopu Projekta navodnjavanja Biđ-bosutsko polje.

Na pitanje novinara, zna li ime investitora s Bliskog Istoka koji je zainteresiran za 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji, Romić nije odgovorio ali je kazao kako je riječ o investitoru koji ne traži kupnju 10.000 hekatra nego proizvodnju na 10.000 hektara kako bi mogao izgraditi svoje prerađivačke kapacitete.

“On je zainteresiran za investiranje, a mi u Hrvatskoj imamo puno više od 10.000 hekatara onih koji bi se mogli uključiti u takve projekte”, kazao je Romić.

ĐURKO KARALIĆ