Borovo očekuje izvoz u Australiju, Japan i Novi Zeland

Foto: Borovo

VUKOVAR, Predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić najavljuje kako bi tijekom 2017. godine ova vukovarska tvrtka krenuti s izvozom na nova tržišta.

„Izvoz je prije tri godine iznosio ravno nula kuna, a danas je na razini od 10-ak posto ukupnih prihoda, no već kroz prvi kvartal 2017., kad uprava Borova očekuje odgovore o početku izvoza u Japan, Australiju i Novi Zeland, bit će jasnije hoće li skočiti za još 10-ak posto“, rekao je Kolundžić za Večernji list.

U tekstu se navodi kako se odlučuje o projektu koji je značajan ne samo za Borovo nego i cijeli Vukovar i da bi on donio između 70 i 100 novih radnih mjesta u toj tvrtci koja je najveći poslodavac u gradu. Prema najavama iz Borova predstavnici svijeta mode i sporta aktivno će promicati Borovo na spomenutim udaljenim tržištima. Međutim, i u Hrvatskoj očekuju dosta posla i to prije svega kroz suradnju s HZZ-om. Cilj je širiti kapacitete za što treba otvoriti i drugu smjenu što bi značilo da će se broj radnika s trenutnih 700-ak povećati na oko 800. Ipak, svjesni su i kako to neće biti lako i to prije svega, kako se navodi, zbog godinama zanemarivanog povezivanja sustava obrazovanja s potrebama u gospodarstvu. Tako u Borovu za obrazovanje novih radnika priželjkuju barem jedan razred kako bi premostili problem deficitarnih zanimanja.

Uz to u Borovu očekuju i pozitivan odgovor vlasnika, a to je država, u pogledu dokapitalizacije tvrtke što bi značilo dugoročno stabilno poslovanje kroz izvozni rast ali i prvi put pozitivan rezultat čime bi se prekinuo dug i loš kontinuitet od 25 godina.

„Prihodi obućara u odnosu na 2013. kad je stigao šef uprave Gordan Kolundžić veći su 10 posto i sad su 120 milijuna kuna, ali je ključan, smatra Kolundžić, kvalitativan pomak u strukturi prihoda, s obzirom na to da se počeo ostvarivati izvozni program. Potrošači, primjerice, u Kanadi i SAD-u prepoznaju ručno izrađene tenisice od prirodnih tkanina, inovativnog dizajna“, prenosi Večernji list.