Cijene grijanja u Vukovaru niže za 24 posto

VUKOVAR, odlukom Uprave vukovarske gradske tvrtke Tehnostan i gradske uprave cijena grijanja u Vukovaru će u razdoblju od 1. travnja pa do 31. prosinca ove godine biti niža za 24 posto. Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak pojasnio je kako će stanovnici oko 3.000 stanova u Vukovaru, odnosno, oko 90 posto od ukupnog broja stanova, dobivati niže račune.

„Nova cijena grijanja, po kilovat satu, iznositi će 0,31 kunu. Dosadašnja cijena grijanja iznosila je 0,41 kuna po kilovat satu. Cijena angažirane snage ostaje nepromijenjena ali i treba znati kako je i ta cijena među najnižima u Hrvatskoj“, rekao je Lovrenščak.

Kazao je i kako će ovakav obračun važiti do kraja godine kada će uslijediti revizija cijena za dalji period.

„Ukoliko cijena prirodnoga plina poraste i cijena grijanja će porasti ali ako cijena plina bude niža i vijene grijanja u Vukovaru će dodatno pasti. Treba znati i kako bi cijene mogle biti i niže kada u višestambenim zgradama ne bi bio toliki broj praznih stanova“, rekao je Lovrenščak.

Iznio je i podatak kako u Vukovaru u jednoj desetodomki, gdje se devet stanova grije preko sustava grijanja Tehnostana i koriste toplu vodu, računi ne prelaze 950 kuna mjesečno. Međutim, imaju i zgradu u naselju Olajnica gdje je od 53 stana u sustavu grijanja Tehnostana svega 13 stanova gdje je, kako je rekao Lovrenščak, nemoguće organizirati kvalitetno grijanje. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je do snižavanja cijena grijanja došlo radi pada cijena prirodnoga plina ali i kako je ulogu imala i provedba projekata obnove fasada, krovišta, modernizacije kotlovnica…

 

IVAN MATIĆ