Obilježena 209. obljetnica rođenja bana Josipa Šokčevića

Foto: dnevnik.hr

VINKOVCI, U povodu 209. obljetnice rođenja bana Josipa Šokčevića, kod banove spomen-ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na vinkovačkom gradskom groblju vijence su položila izaslanstva grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, vinkovačkog Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol“ i Udruge Vinkovački šokački rodovi.

Gradonačelnik Ivan Bosančić podsjetio je na Šokčevićev doprinos razvoju željeznice dok je predsjednik Hrvatskog sokola Zlatko Virc poručio kako je ban Šokčević jedan od trojice najvećih hrvatskih banova 19. stoljeća.

Josip Šokčević rođen je 7. ožujka 1811. u Vinkovcima gdje je pohađao četiri razreda osnovne škole i prvi razred Gimnazije, primljen je na Vojnu akademiju u Bečkom Novom Mestu koju završava 1830. godine nakon čega zbog kao sposoban časnik brzo napreduje u vojnoj službi.

Zbog bolesti bana Josipa Jelačića car je Šokčevića postavio za Jelačićeva zamjenika 1958. godine, na prijedlog biskupa Josipa Juraja Strossmayera Šokčević je imenovan banom 1860. godine i tu je dužnost obavljao do 1867. godine kada je na vlastiti zahtjev smijenjen i godinu potom umirovljen.

Za njegova banovanja hrvatski jezik uveden je u službenu uporabu (1861.), pomogao je osnivanje Ratarsko-šumarske škole u Križevcima i održavanje Prve dalmatinsko-hrvatsko-slavonske izložbe. U vrijeme Šokčevićeva obnašanja banske dužnosti donesena je odluka o osnivanju Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, donesen je Kazališni zakon, osnovan sudski Stol sedmorice, donijeti prijedlozi za osnivanje Sveučilišta kao i osnivanje Medicinskog fakulteta.