Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Lušca gdje je ubijeno 69 ljudi

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja danas je odana počast ubijenim braniteljima i civilima prilikom slom obrane vukovarskog gradskog naselja Lužac. JNA i paravojne formacije Lužac su zauzele 2. studenoga što je bio i dan kada je presječena obrana Vukovara na pola. Upravo radi toga branitelji taj dan smatraju jednim od ključnih dana u obrani Vukovara. Poslije toga dana bila je presječena veza između Vukovara i Borovo naselja.

„Kao i svake godine na današnji dan prisjećamo se ubijenih 69 mještana Lušca. Većina njih ubijena je poslije sloma obrane ovoga dijela grada. Ubijeni su nenaoružane civile, muško, žensko, staro, mlado… Nisu birali. Za ovaj ratni zločin nema osuđenih počinitelja, a to je grijeh svih pripadnika hrvatskog društva. Svatko od nas treba se ponaosob upitati zašto je to tako i poduzeti sve da dođe do pravde do koje s ovakvim strukturama nikada neće doći“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

O stradanjima mještana Lušca govori i Antun Vidaković kojemu je ubijeno čak deset članova obitelji.

„Većina njih ubijena je 2. studenoga nakon što su ušli u Lužac. Išli su od kuće do kuće i ubijali sve Hrvate na koje su naišli. Neke su ubijali u podrumima, a neke su pak strijeljali vani. U šest kuća ubili su 9 članova moje obitelji. Neki niti danas nisu pronađeni te se i poslije 30 godina vode kao nestali“, rekao je Vidaković koji je i sam bio ranjen te kaže kako je samo slučajno preživio.

Uz obitelji ubijenih i nestalih te 204. Vukovarske brigade vijence su položili i predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnik Nikola Mažar, Vukovarsko – srijemska županija, Grad Vukovar…