Milaković: Osuđujemo devastaciju plakata DSS-a

Foto: DSS

VUKOVAR, Predsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđan Milaković oglasio se priopćenjem za javnost u kojem je ispred stranke osudio devastaciju plakata kandidata DSS-a za zamjenika župana Osječko-baranjske županije iz redova srpske zajednice – Boška Gvere.

„Pozivamo državna tijela da osiguraju jednake uvjete za sve učesnike izbora bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Kao pripadnici srpske zajednice koristimo svoje zakonsko pravo da istaknemo kandidata za funkciju zamjenika župana i da ga predstavimo javnosti. Zašto nam se to onemogućuje?

Kao i mnogo puta do sada ovaj primjer potvrđuje koliko je u Republici Hrvatskoj velika razlika između onoga što je kao pravo nacionalnih manjina propisano u zakonu i onoga što se u praksi ostvaruje. Kako da ostvarimo pravo da se služimo svojim pismom kad je jedna riječ napisana na ćirilici dovoljna da se uništi čitav plakat? Kako da ostvarimo pravo na izbor svojih predstavnika na lokalnom nivou kad nemamo mogućnost da se oglašavamo? Kako da se osjećamo jednakim sa hrvatskim narodom kad nam se poručuje da naše pismo, naša nacionalna obilježja, naše političke organizacije i predstavnici čak ni kao kandidati i učesnici nisu prihvatljivi i treba ih eliminirati? Kako da onda kao izabrani politički predstavnici srpske zajednice utječemo na promjenu položaja pripadnika naše zajednice i rješavanje njihovih problema? Koji je to nivo prava srpske zajednice koji bi zadovoljio te zločeste umove kad ni ovo malo što u praksi postoji njih ne zadovoljava. 

U isto vrijeme neki drugi simboli kompromitirani najtežim zločinima protiv ljudskog roda nastoje se opravdati, oprati i daje im se neko drugo, pozitivno značenje i konotacija.

Zato pozivamo sve učesnike političkog života da pokažu hrabrost i odgovornost za rješavanje nacionalističke ostavštine devedesetih godina koja još uvijek značajno opterećuje hrvatsko društvo.

Mi se svoga identiteta svakako nećemo odreći – jer ČASNO JE СРБИН BITI!“, stoji u priopćenju DSS-a.