Braniteljice Domovinskog rata u Vukovar na godišnjem susretu

Foto: Đuro Karalić

U Vukovaru je upriličen godišnji susret braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske, a uz brojne braniteljice i članove njihovih obitelji, suborce i prijatelje, poštovanje i podršku braniteljicama svojom nazočnošću izrazili su izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i zastupnica u Hrvatskome saboru Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i drugi.

Povodom susreta braniteljica Domovinskog rata ministar obrane Mario Banožić, koji je također bio u Vukovaru, podsjetio je na velik doprinos žena u stvaranju samostalne i moderne hrvatske države, navode iz MORH-a.

„U Domovinskom ratu braniteljica je bilo više od 23 tisuće, što je oko pet posto od ukupnog broja naše braniteljske populacije. One su na ratištima diljem Hrvatske dale izniman doprinos u obrani Domovine, davale su najvrjednije što su mogle dati – a posebno je važna bila njihova uloga na području grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije“, rekao je ministar Banožić.

Također je naglasio kako su ponosne nasljednice hrvatskih braniteljica današnje pripadnice Hrvatske vojske kojih je u MORH-u i OSRH  gotovo 3000, odnosno 18,45 posto – što je znatno više od NATO standarda koji je oko 12 posto – te kako one svojim radom i profesionalizmom daju nemjerljiv doprinos razvoju sposobnosti naših Oružanih snaga.

„Zahvaljujem hrvatskim braniteljicama na hrabrosti i predanosti iskazanoj u Domovinskom ratu, u vremenu kada se gradila hrvatska država. Kao ministar obrane snažno podupirem uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane. Nastavit ćemo raditi sve što je u našoj mogućnosti po pitanju jačanja prava i statusa žena u Hrvatskoj vojsci“, poručio je Mario Banožić.  

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata te polaganja kamena temeljca kojeg je tamo za izgradnju Kapelice Krista Kralja Mučenika položio Tomo Medved, u crkvi Sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa koju je predvodio fra Ivica Jagodić.

Tijekom svečane akademije pred prepunom dvoranom Hrvatskog doma  Vukovar pročitana je povjesnica Udruge „Braniteljice Domovinskog rata RH“. Predsjednica Udruge, Svjetlana Dželalija-Kovačić, dodijelila je zahvalnice pojedincima zaslužnima za održavanje sjećanja na ulogu žena u Domovinskom ratu, skrb za braniteljice i pomoć u radu Udruge, među kojima i ministru Banožiću, navodi se.