Hrvatski suverenisti predstavili smjernice za “superizbornu” 2024.: dječji doplatak za sve, država jedna izborna jedinica

Foto: Ivan Matić

Predstavljajući programske smjernice “Suverenisti 24” za “superizbornu” 2024., Hrvatski suverenisti predložili su da na parlamentarnim izborima cijela država bude jedna izborna jedinica, uz uvođenje dopisnog glasanja, kao i obaveze izlaska na izbore za sve punoljetne građane. 

Predsjednik stranke Marijan Pavliček naglasio je da je zbog odnarođenosti aktualnih vladajućih struktura većina trenutnih politika neprilagođena potrebama građana. Da država ne pruža građanima ono što im je potrebno, smatra Pavliček, najbolje se vidi po demografskom kolapsu i činjenici da mladi ljudi u domovini ne vide budućnost, a oni koji ostaju ne žele imati više djece u nesigurnom društvenom okruženju.

Predsjednik Hrvatskih suverenista najavio je da će ova parlamentarna stranka u sljedećem izbornom ciklusu inzistirati na konkretnim demografskim mjerama poput dječjeg doplatka za svu djecu neovisno o imovinskom cenzusu, nacionalnoj mjeri roditelj odgojitelj i poticanju povratka iseljenika preko posebnog Ministarstva za demografiju i iseljeništvo.

“Predlažemo 50 tisuća eura za svaku povratničku mladu iseljeničku obitelj bespovratno. Predlažemo za povratničke mlade obitelji s djecom beskamatne kredite ukoliko nisu stambeno zbrinuti. I predlažemo naravno da budu oslobođeni svih poreza prvih pet godina ukoliko otvaraju neki obrt”, predložio je Pavliček.

Saborska zastupnica Suverenista Vesna Vučemilović istaknula je da energetska politika ne smije biti u funkciji velikih lobija, već razvoja domaćih industrijskih kapaciteta, naročito u segmentu obnovljivih izvora energije. Zabrinjavajuće stanje u domaćoj poljoprivredi Suverenisti bi popravili potporama profitabilnijim granama poljoprivrede i razvojem poljoprivrednih proizvoda s većom dodanom vrijednošću. Veću produktivnost ovog sektora, smatra Vučemilović, može se postići osnivanjem krovnih županijskih udruga poljoprivrednih proizvođača koje bi informirale i educirale poljoprivrednike te korjenitom promjenom modela dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta koju ne smiju provoditi jedinice lokalne samouprave kao dosad.

Zastupnik Željko Sačić naglasio je važnost rješavanja neriješenih graničnih sporova sa susjedima, a za jačanje sustava domovinske sigurnosti Suverenisti predlažu obvezu vojnog osposobljavanja ročnika u trajanju od dva mjeseca, te uvođenje vojnog osposobljavanja u srednjoškolske nastavne planove i programe.