Na Memorijalnom groblju položen temeljni kamen za kapelicu Krista Kralja Mučenika

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru upriličena je svečanost povodom polaganja temeljnog kamena za izgradnju kapelice Krista Kralja Mučenika, kojega je položio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a blagoslovio je i molitvu predvodio fra Ivica Jagodić, župnik župe svetih Filipa i Jakova u Vukovaru.

Svečanosti su nazočili ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnici, županice i župani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te brojne hrvatske braniteljice koje danas imaju susret u Vukovaru.

Ministar Medved podsjetio je kako je nastalo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je iz masovne grobnice ekshumirano 938 tijela, a u spomen na žrtve postavljeno je jednako toliko bijelih križeva.

„Kamen temeljac polažemo u ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju, temeljac za kapelicu Krista kralja mučenika –  Krist je umro da bi mi živjeli, oni su umrli da bi mi živjeli u slobodi!“, poručio je ministar Medved.

Memorijalno groblje na godišnjoj razini bilježi velik broj posjetitelja, a u evidenciji grupnih posjeta bilježi se između 130.000 do 250.000 posjetitelja, podaci su Ministarstva hrvatskih branitelja.

Tijekom 2022. izrađena je projektna dokumentacija, ishođena građevinska dozvola te provedeni postupci javne nabave za radove izgradnje Kapelice Krista Kralja Mučenika, proširenja grobnog polja i prilagodbe objekta osobama s invaliditetom. Radovi na oba gradilišta počeli su u travnju i svibnju 2023., investicijska vrijednost za novo grobno polje i prilagodbu objekta osobama s invaliditetom iznosi 270.000 eura, a Kapelice 551.000 eura.